Konzum / Tlak dobrih namenov

Mihelič, Ribnica

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 41, 10. 10. 2025

Tatarski biftek

Tatarski biftek

Gostilna Mihelič
Škrabčev trg 22, Ribnica
Tel.: 01 837 25 45
Miheličeva podkletena dvonadstropnica obratuje od ponedeljka do petka od 10. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah pa začne uro in pol kasneje.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 41, 10. 10. 2025

Tatarski biftek

Tatarski biftek

Pirina reč z osobukom

Pirina reč z osobukom

Gostilna Mihelič
Škrabčev trg 22, Ribnica
Tel.: 01 837 25 45
Miheličeva podkletena dvonadstropnica obratuje od ponedeljka do petka od 10. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah pa začne uro in pol kasneje.

Ambient:
resno prenovljena birtija z vendarle malo preveč generično bistrojskim pohištvom in nemotečo muziko na ozvočenju

Napitki:
so še najbolj dodelan del ponudbe – pestra (tudi po cenovnem razponu) vinska karta, celo s kakšno fajn najdbo iz Italije in Francije ter zmernimi pribitki

Vegetacija:
solata, gobova juha in kakšna pašta

Dostopnost:
parkira se pri cerkvi čez cesto, gibalno ovirane čakajo tri stopničke

Fino:
pljučni file s štrukljem

Ne tako fino:
njoki z divjim prašičem
file postrvi
cmoki z marmelado

Pašteta in solata iz govejega jezika sta stali 8, njoki z divjim prašičem in ocvrti ombolo 13, tatarec, pira z osobukom in rezanci z ragujem 14, file postrvi 17, pljučni file 19, cmoki z marmelado pa 6 evrov.

»Ja, kje pa smo? A smo sploh kam prišli ali smo še vedno doma?« je Konzumov častni svetnik najprej motril sredi Ribnice postavljeno tablo z napisom Gallusovo nabrežje, nato je v mirnem kanalu Bistrice zaznal amsterdamski vajb in v kamnitih vogalih cerkvenih zvonikov helsinškega, na službene tirnice pa ga je vrnilo listanje vinske karte Gostilne Mihelič z nenadejano obsežnimi razdelki italijanskih in francoskih vin. Mednarodnost se je nadaljevala tudi na človeški ravni, in to na obeh straneh gostinskega obrata.

Sodeč po energetski ravni simpatičnega in komunikativnega natakarja je mladostna ekipa po obsežni in temeljiti prenovi te stare in nekdaj ugledne ribniške oštarije našpičena in željna dokazovanja. Precej klasičen jedilnik je nadgradila z nekaj trendijade (npr. divjačinski burger & pistacijev tiramisu) in vsaj za ljubljanske razmere precej vabljivimi cenami. Ker si verjetno pred branjem tehle vtisov že ošvrknil končno sodbo, te najbrž zanima, kaj je šlo narobe. Dajmo najprej v pozitivnem duhu odpraviti tisto, kar je bilo prav: pljučni file je bil mehak in sočen, vinska omaka dišeča, štruklji lepo zrolani in po razrezu še dodatno zapečeni. V mleto govedino tatarca so vmešali kapre in ga položili na vafelj in obložili z rumenjakom; da je bilo tega glede na odmerek mesa preveč in da ni bil (kot je obljubljal jedilnik) konfitiran, jim ne zamerimo pretirano. Tudi to, da v goveji ragu niso dali navedenih konfitiranih češnjevih paradižnikov, da je bila domača pašteta prekompaktna in drobljiva, goveji jezik v solati pa skuhan do razpadlosti, smo še razmeroma mirno prebavili.

Resnejše težave vidimo v tem, da je v fileju postrvi skorajda ostalo več kosti, kot pa jih je bilo odstranjenih, pa tudi v tem, da je pirina rižota s sicer do mehkega zdušenim osobukom bolj ko ne čorba, ki jo namesto z obljubljenim žafranom potresejo z žafraniko, da ocvrte rezine svinjskega hrbta saharizirajo, krompir pa stenstajo skoraj do črnega.

A najhujše šele pride: koščke divjega prašiča spremenijo v čobodrasto žaganje, ki mu poleg nekaj lističev žajblja dodajo še pocvrta olesenela stebla te rastline, vse skupaj pa do konca pokvarijo s tremi žlicami brusnične marmelade. Skutni, z marmelado polnjeni cmoki pa so bili takšna podrtija, da bi zanje še sedmošolskemu učencu gospodinjstva težko šenkali dvojko. Ribniški Mihelič je še ena v vrsti gostiln, ki se zanašajo na fleten ambient, jezičnega kelnarja in na pogled všečen jedilni list, pozabljajo pa, da je treba začeti na koncu: pri tem, kar daš na krožnike. Škoda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Prizadevanja, da bi pokopani borci dobili imena

Pozaba in spomin

Odstopil poslanec SD

Jani Prednik je odločitev sprejel po obtožbah o fizičnem in psihičnem nasilju

Poslanec SD ovaden zaradi nasilja 

Očitki o nasilju so hudi, Jani Prednik lahko pričakuje tudi zaslišanje na policiji