Ivan Ilovar

 |  Mladina 2  |  Konzum

Restavracija Škabar, Trst

Nad Trstom

  • ocena: 5 / 5

ob kaminu

ob kaminu
foto: Pastirica

Če boste prečkali mejo na Fernetičih, se zapeljite po tržaški obvoznici levo proti pristanišču, Miljah in industrijski coni, potem ulovite odcep Cattinara in nadaljujte pot preko nadvoza in navzdol okoli griča po ulici Brigata Casale, dokler desno ne ugledate znaka oštarije, še deset metrov višinske razlike in ste na cilju. Akopa se izgubite v kateri od ozkih uličic, lahko še vedno pokličete Gregorja na 0039 040 810 368, s katerim se velja poprej zmeniti za rezervacijo. Škabarji kuhajo in strežejo gostom okoli kosila in večerje, ob ponedeljkih pa hodijo na fizioterapijo; pozor - do osmega februarja je restavracija zaprta!

Specialitete:
domač kruh in olivno olje,
sveža jadranska riba,
raki,
školjke in mehkužci,
cvetober sladic.

Vina:
strokovno vodstvo po karti s peninami in vini s Krasa, Furlanije, Brd in naprej po Italiji.
Za prebavo poskrbi starana grappa.

Pri Škabarjih smo imeli velike oči za okoli 85 € na osebo.

Seveda se Ata Ilovar, ki je tekom izobraževalnih ekskurzij na zamejski Kras in v Brda vestno vlekel na ušesa, kaj se menijo tamkajšnji vinarji, ni mogel izogniti Škabarju (Scabarju), eni vidnejših, za ribo specializiranih tržaških oštarij. Vsaj na papirju, kajti v hrib zariti, na strmi uličici vgnezdeni restavraciji smo se tisto nedeljo izognili kar trikrat, prvič iz lastne nesposobnosti, drugič in tretjič pa zaradi pomanjkljive signalizacije obrata. No, kmalu je Ilovarjev kvartet zasedel položaje v prijetni, z italijanskim živžavom in obetavnimi vonjavami prepojeni jedilnici, kateri dajejo poseben čar v kaminu plapolajoča drva, predvsem pa sila domačni in obenem strokovni prijemi Škabarjevega Gregorja (Giorgia), ki zna poslušati, po željah prikrojiti jedilnik in zraven postreči primerno vino, brez okornosti in vsiljevanja. Ker je bil kvartet prepuščen lastni presoji in očem, še večjim zaradi vonjav in plastičnih opisov, se je iz Škabarja odkotalil zadnji izmed vseh opoldanskih gostov in debelejši za konfekcijsko številko. In ugotovil. Da imajo tu svežo ribo, ki se jo upajo ponuditi tudi surovo in v nevsakdanje začinjenih, posrečenih inačicah, carpaccio brancina z ingverjem, tunin tataki s chutneyem iz melancan, surove lignje z vasabijem in mandlji. Da se surova riba še bolj izkaže v vrhunskih tatarcih, iz konja (ombrine) ali palamide, zaradi katerih bi Ilovarjevi rade volje naredili še en krog po Trstu. Da v Škabarju, kjer tolčejo tudi svoj bakala, nikakor ne gre zamuditi mineštrc, denimo tiste iz muzgavcev in leče. Če k vtisom prištejemo še dopadljiv gratiniran morski drobiž, dosledno izpeljano pašto in rižoto, sočno ribo iz pečice brez primesi in zagatnih omak ter scenosled lahkotnih sladic in če se ozremo na po vsem tem direndaju še vedno prazne krožnike kvarteta, si Škabar že zasluži pohvalo. Tudi če je manjkala odločnejša pika na i in bo ata Ilovar še dolgo premleval, kje je glava in kako da je dobil v obdelavo filet, ne da bi videl celo žival. Kljub zadržkom glede ribolovne sezone in kljub kaminu pa svetujemo obisk, ko se odpre Škabarjeva razgledna terasa. Se zna utrniti kaka presežna zamisel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: