Ivan Ilovar

 |  Mladina 45  |  Konzum

Ranč Goli vrh, Istra

Pri Joži doma

  • ocena: 4 / 5

ranč

ranč
foto: Pastirica

 

 

 

Proti Ranču Vas napoti smerokaz s ceste med mejnim prehodom Sečovlje in Umagom, glede na možne zapore in labirint vasic svetujemo trajno povezavo z Rančem ali kompas. Gospa Jožica najraje kuha konec tedna, glede poteka in izbora pa se velja prej zmeniti na številki 00 385 52 730 207.

Specialitete:

ovčji sir, fuži z golažem ali tartufi, jagnjetina, divjačina, štrudlji.

Vina:

še piten chardonnay in stare šole rdeče. Žganjeljubom se ne bosta upirali izvrstna slivovka ter rutica.

Pri Jožici smo se obliznili za okoli 25 € na osebo.

Do Golega vrha, ranča v zaledju Savudrije, je Ilovarjev kvintet, ki si je tiste nedelje iskal obed izven martinovanjske histerije, našel zahvaljujoč konjarski navezi, konec koncev pa je na obisk vabil podatek, da familija Maglica poleg krdela na prostem dirjajočih arabskih konj ter para šarplanincev redi tudi ovce in prideluje ovčji sir. Malce skrbi si je nakopal le ata Ilovar sam, saj je po telefonskem pogovoru z gospodinjo, naturalizirano Istranko Jožico, celo pot premišljeval, ali se je dovolj natančno izrazil in ali se ne bi moral zmeniti za vsako jed posebej. Kakor se je izkazalo v prijetni izbi poleg ognjišča, najbliže, kar smo bili doslej pristnemu vzdušju v Istri, bi bil domenek lahko veliko izčrpnejši, a je na koncu povsem zadoščal. Saj se na krožniku, tudi če se prej ne zmeniš, lahko najde prvovrsten ovčji sir in izvenserijska konjska salama, tudi če je priromala v Istro iz Gorenjske. Saj lahko na Golem vrhu prepričajo z àl dente kuhanimi, ročno valjanimi fuži s slastnim golažem ali z belimi tartufi, saj njihov jagenjček, tudi če se ga pogreva, sodi med najbolj silovite primerke, kar smo jih okusili in tudi siceršnja bera mesovja, pečeno pišče in pujsek, ne more razočarati. Kuhinji, kjer ne poznajo mikrovalovke, da bi v njej maličili svoje štrudlje, se po drugi strani pozna iztekajoča se sezona, zaradi dimenzij in zastavka pa se velja za potek obeda dogovoriti do zadnje mineštre. In se držati naprej, da se v golt ne zlije preveč skladno z istrskim izročilom opojnega vina, ki utegne s svojo razgradnjo obeležiti ves ponedeljek. Preprosto v Istri. Pri babi Joži.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: