|  Mladina 37  |  Konzum

Gostišče Zlata kaplja, Mokronog

Pri bosi nogi

  • ocena: 4 / 5

pročelje

pročelje
foto: Pastirica

 

Zlata kaplja ali Deu je osrednja mokronoška inštitucija, ki jo je nemogoče zgrešiti, obratuje pa od osmih zjutraj do enajstih zvečer, razen ob nedeljah, ko si domači nalijejo rujnega v zidanici. Telefon: 07 349 96 40.

Specialitete:

divjačinska pašteta, suhe mesnine in zaseka, tlačenka in govedina v solati, zdrobovi cmoki ali mokronoški žlikrofi v goveji juhi ali posebej, pražena jetrca, bograč, biftek, pražen krompir, zelenjava z vrta, štrudlji, v sezoni koline.

Vina:

odprt laški rizling in cvičk iz lastne kleti ter pest okoliških buteljk. Žganjeljubi se bodo odločali med sadjevcem, slivovko, medenim žganjem in orehovcem.

Najsi se še tako trudiš, pri Deu ne moreš zapraviti več od 35 € na osebo.

Je že tako naneslo, da se je ata Ilovar preselil na Dolenjsko in bil, svojevoljno odtrgan od vezi, ki so se spletle z obljubljanskimi gostinci, prisiljen poskrbeti za svojo kožo oziroma vampek. V katerem se je tekom prečesavanja terena znašlo nič koliko endemičnih specialitet in specialitet, a kmalu se je izbira štaba, stalnega pojila in krmilnice, zožila na častivredno mokronoško oštarijo. Kdo bi si mislil, ampak pri Deu so že davno - tako v jedilnem listu objavljeni faksimile cenovnika iz leta 1937 - nudili gostom beefsteak z jajcem, pa seveda tudi male in velike vampe, gulaš, telečje in prašičje pečenke, jetrca, pljučka in ledvičke. Nekaj plemenite dediščine gostilne, ki je stregla romarjem, obiskovalcem semnjev in furmanom, se je z leti žal izgubilo, glavnina, ki daje pečat, pa je previharila stoletje. Tako je moč v tam okoli šanka sila domačni mokronoški inštituciji še vedno pomazati udarno divjačinsko pašteto ali z ocvirki pripravljeno, mesnato zaseko, odrezati kos tlačenke in nabosti kolesce mastne, a slastne suhe klobase. Gospodinja v goveji juhi, kjer ne manjka koškov mesa ne korenja, rada zakuha rahle zdrobove žličnike ali simpatično pogruntavščino, mokronoške, s proseno kašo polnjene žlikrofe, gospodar pa pristavi polič izvrstnega cvička ali buteljko frankinje in skrbi za kondicijo žganjic. Ker je okoliš pravi, v sezoni ne manjka niti jurčkov ter lisičk, ki si utrejo pot tudi do juhe, ker še ni minil zgodovinski spomin, lahko računaš, da tam dobiš z mero prikurjena telečja jetrca, verodostojen bograč in pražen krompir ter zelenjavo, ki ni videla trgovinske police. Drugo je, kar se je kuhinji, ki jedi več ne devlje na ovale, temveč na krožnike in ki poskrbi tudi za nevsiljivo dekoracijo, pritaknilo s posodobitvijo in prehodom iz peči na ponev, drugo je v potankostih. Denimo v sicer srednje pečenem in okusnem, a tankem biftku, ki ga tu še vedno obliva jezero omake, v izostali skorjici jagnječjih zarebrnic, v kljub ovoju iz slanine še vedno utrujajoči svinjski ribici, v izumetničeni in ne ravno uspeli sladici, ki se ji reče hruška nadevana z vanilijevo kremo na orehovi posteljici prelita s šampanjsko peno. Namesto nje bi vsakič pohrustal domač jabolčni štrudelj, da ga le ne bi skuhali s pogrevanjem v mikrovalovki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: