|  Mladina 33  |  Konzum

Gostilna Pergola, Zambratija pri Umagu

Na ribjem sendviču

pogled pod pergolo

pogled pod pergolo
foto: Pastirica

 

Zambratija leži ob magistrali med Savudrijo in Umagom, Pergolo, ki je za petdeset metrov umaknjena v ozadje, bodo iz prve našli le najbolj izurjeni stezosledci, pod debelo senco na mikro vrtu ali v klimatizirani notranjosti pa se lahko posedi od enajstih dopoldne do enajstih zvečer, ponedeljki izvzeti. Telefon: 00385 52 759 685.

Specialitete:

domač kruh, olivno olje, sicer pa jadranska riba, posebej v juhi ali v testu.

Vina:

še preden se odprta malvazija oklene možganov, jo velja zamenjati za kako lažjo buteljko okoliških vinarjev. Izmed kvarteta doma narejenih žganjic si je Ilovarjev kvartet še najbolj zapomnil solidno bisko.

V Pergoli so nas zasuli z ribo za okoli 60 € na osebo.

 

Tja do severnoistrske obale, kjer se kar ob cesti nastavlja dolga vrsta oštarij, obratov za prehranjevanje in bifejev, smo jo Ilovarjevi udrli le malokdaj. Saj je prijala spokojna klima od turizma odmaknjene notranjosti, saj konec koncev tja nismo silili zaradi poletnih telesnih aktivnosti, temveč zaradi dobre, najraje domače košte. Ni torej čudo, da je Ilovarjev kvartet, nevajen gostote prometa in ponudbe na višku sezone, opravil kar dva mimovoza po zambratijski rivi, preden je izsledil od glavne ceste le streljaj z zračno puško oddaljen cilj odprave. Pergolo nam je v svojem pismu priporočil bralec rubrike, ime pa je povzela po svoji največji znamenitosti, veličastnem tunelu iz prepletenih ovijalk, ki vodi do s podobno vegetacijo vzorno zasenčenega vrta, z dvema mizama žal le izjeme v pretežno klimatizirani oštariji. Kot kažejo izsledki, se Pergola, v kateri se vse in še več zlahka zmeniš s komunikativnim natakarjem, približuje sodobnim smernicam in tako streže z domačim kruhom, več vrstami olivnega olja, s surovo ribo, školjkami in mehkužci. V podporo ji je dejstvo, da ribo jemlje iz bližnjega Jadrana, v diko nevsakdanja, posrečena specialiteta, brancin v testu. Vendar pa je kvartet, ki se je moral kljub domenjenemu scenosledu soočiti s pretirano količino morske favne, le oberoč dvigal vilice in ročice in se sploh ni zmikastil zaradi poslednjega surovega škampa, zadnje kapesante, kunjke ali zaradi žlice črne rižote. Je bil kriv le način predstavitve - vse, kar imajo, na ogromnih ovalih, obvezna dekoracija z limonami, balsamicom in, ojej, s sirelo - ali pa se je surovinam poznala poletna temperatura in staž? Kdo bi vedel. Cenimo pa, da se ne zamudite, če v Pergoli pojeste surovo dondolo in okusno sipino solato, si namažete bakala na opečen kruhek, naročite juho, ki jo kuhajo sproti iz ene ribe in če si omislite simpatičen morski sendvič iz tistega v skorji zapečenega oziroma v lastnem soku kuhanega brancina. Vse drugo, tudi v juhi zelo al dente, v neprepričljivih rižotah pa čisto razkuhan riž ter vrsta medlih morskih solat in školjk, se je čvrsto zasidralo v povprečju, to, da dobiš na mizo tudi kaj, kar nisi naročil, pa sodi v priobalno folkloro. Sicer pa veliko povesta že solatni bar in kip zadovoljnega kuharja, da ju le ne srečaš v lokalu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: