|  Mladina 28  |  Konzum

Stanarjev hram, Štanjel

Tour de Kras: pri mirni penziji

  • ocena: 3 / 5

uličica

uličica
foto: Pastirica

 

Do Štanjela pridite, kakor veste in znate, potem pa bo treba Stanarjeve poiskati v eni ozkih uličic nad štanjelsko cerkvijo. Hram obratuje od aprila do septembra ob sobotah in nedeljah od poldneva do šestih popoldne, če bi radi za pod zob kaj več od pršuta, frtalje, pašte ali njokov, pa pokličite na 05 769 1007.

Specialitete:

goveja juha, domači njoki, zelenjava z vrta, v sezoni divji šparglji, po naročilu tudi pečenke, krače in drugo mesovje.

Vina:

odprto vino, sivi pinot in teran sosednjega Kobala, Jazbečev peneči se teran in nekaj buteljk, tudi z Vipavskega. Za zdravje poskrbi v grappi namočena rutica, za sladkosnede domač teranov liker.

Pri Stanarjevih smo jedli za okoli 30 € na osebo.

 

Pravzaprav smo za Stanarjev hram izvedeli že lani, a je urnik samo med poletjem odprte oštarije, konobe, bistroja, ma, gostilniškega dopolnila siceršnjih dejavnosti, vodenja galerije in oddajanja dveh apartmajev, veleval, da se zglasimo med in ne na koncu sezone. Prijeten in nevsiljivo opremljen kvartir, kjer med kamnitimi zidovi bivše vinske kleti in štale za drobnico ter pod brajdo zunaj čaka le peščica miz, kjer je med stopničasto naloženimi nadstropji ob vzpenjajoči se štanjelski uličici ravno dovolj prostora za žepno kuhinjo, se pač zdi kot ustvarjen za preživljanje penzije. V družbi gostov, s katerimi je moč reči besedo ali dve, ob štedilniku, na katerem se izmenjuje nekaj preprostih, v kratkem jedilnem listu opisanih jedi, ob šanku s parom žganjic ter ponudbo odprtih in buteljčnih vin, ki se ravno prilegajo zastavku. Stanarjeva mati, ki v hramu preživljajo tako mirno penzijo po službovanju v prestolnici, znajo narediti kako frtaljo, skuhati prvovrstno govejo juho, umesiti lepo trdne njoke in speči sočno pečenko, tudi Fabianijevo, ki so jo povzeli iz Stopa in s katero bi se Ilovarjev trio, če je na Krasu res pravo mesto za okušanje avstroogrskih specialitet, užitkoma posladkal okoli božiča, ko je čas klinčkov in cimeta in rozin. Za značilnejše, pokrajinsko ubrane poudarke pa jim enostavno, že s pršutom iz kombinata in šampinjoni, ki so se prislinili v dostojno krompirjevo juho, zmanjka vrhunskih surovin, ki jih zaradi registracije podjetja nabavljajo pri uveljavljenih in z vsemi potrdili opremljenih ponudnikih. Ilovarjev trio si seveda lahko pusti streči pod brajdo, šteje mimoidoče izletnike, ugiba, ali jih ne bi ustavila že feta domačega kruha, sira in na roko narezanega pršuta ter ali je Štanjel res premajhen, da bi prenesel dve oštariji, ampak dilema je le ena. Med mirno ali malo manj mirno penzijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: