Ivan Ilovar

 |  Mladina 22  |  Konzum

Gostilna Vovko, Ratež

Na redukciji

  • ocena: 4 / 5

biftek (prerez)

biftek (prerez)
foto: Pastirica

 

 

 

Ratež in tudi Vovko stojita ob cesti med Novim mestom in Šentjernejem, če se potrudite, se do njiju pripeljete čez leseni most pri Otočcu, pod žarom kurijo od enajstih dopoldne do desetih zvečer, ob nedeljah in praznikih le do šestih popoldne, ob ponedeljkih pa se prekajujejo drugje. Telefon: 07 30 85 603.

Specialitete:

domač kruh in pašteta, štruklji iz vlečenega testa, dolenjski žlikrofi, steaki, florentinci, meso z žara, v sezoni koline.

Vina:

če komu res ne bo pasalo hišno belo ali cviček ali frankinja, lahko izbira med izborom okrajnih, primorskih in štajerskih buteljk, ki jih točijo tudi na kozarec. Za žganjeljube rutica, za sladkosnede cvičkov liker.

Pri Vovku smo bivakirali celo popoldne za okoli 45 € na osebo.

 

Zaradi Vovka jih je ata Ilovar, ki pač mora sklepati o stanju stvari po enem samcatem obisku, pred leti že dobil po prstih oziroma brbončicah. In so gajstni Padgurci, ki jih je plastični opis v časopisju tako zlakotnil, da so šli nemudoma preverjat, ali se v bližnji oštariji res cmari slasten prebranac, bridko potožili zaradi predložene, vse preredke župce. A prehodni vtis, podkrepljen s priložnostno, neobvezno preverbo, je vendarle obveljal, posebno v luči siceršnje ponudbe na Dolenjskem in v soju Vovkovega žara: družinska oštarija, ki je našla svojo nišo v interpretaciji jedi južnoslovanskih narodov in zlagoma pleza navkreber. Da pleza, sta dala tisto soboto vedeti tudi jedilni list in pristop tamladega, za vinoslovstvo zadolženega Vovka, kam pleza, pa je drugo vprašanje. Dobro. V Vovku se potrudijo z domačim, hrustljavo zapečenim koruznim kruhom in s kumino posuto pogačo, sami umešajo tako pikantno kot iz svinjskih jetrc in pečenke narejeno pašteto, gospodinja vleče testo in nabavlja skuto za okusne štruklje, dolenjski, z mesom nadevani podvrsti žlikrofov se lepo poda magari iz lanskih jurčkov zakuhana omaka, dobro uležan florentinec ali izjemno sočen biftek pa bodo šli le najbolj nečimrni zalivat z drugim od živahnega cvička ali osvežilne frankinje iz vinogradov gostilne. Čeprav se v Vovku pridružujejo občeslovenskemu trendu z dolgimi imeni in slikovitimi aranžmaji jedi, jim neredko spodleti pri osnovah, denimo pri obravnavi hladnih rezin pljučne ali pri juhah, obenem pa se ne branijo izvensezonskega balasta, na žaru popečene zelenjave, melancan, paprik in bučk ali hrušk iz supermarketa, ki jih kuhajo v cvičku. In prebranac? Tokrat, po poldrugi uri čakanja, da mine redukcija elektrike, ki je prizadela Ratež - daleč od predloge, manko zabele, čebule, paprike ljute. Ilovarjev trio sicer za sabo ni pustil veliko uporabnega materiala in lahko obisk še vedno vpiše med plodovita in užitkapolna doživetja. Ampak če oštarija res sloni na mesoznanstvu tastarega Vovka, ki se še vedno smuka okoli žara - kako se ji piše, ko le-ta odide v zasluženi pokoj? In pa: zakaj bi poleti prekajevali sebe in ljudstvo v temni čumnati, če je na parceli pravcati orehov drevored?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: