Ivan Ilovar

 |  Mladina 21  |  Konzum

Gostilna Kod špilje, Otruševec

Pri zagrebški gospodi

objekt

objekt
foto: Pastirica

 

 

 

Prestopite mejo na mejnem prehodu Obrežje in zapeljite proti Bregani, kjer vprašajte za pot do Otruševca ali izsledite katero od markacij otruševskega pokopališča; ne skrbite, nazaj gre laže. Pred jamo se vse dni razen ponedeljka zbirajo velejedci od desetih dopoldne do enajstih zvečer, prostor pod soncem pa si posebej konec tedna raje zagotovite na številki 003851 3375 888. In ne zamujajte!

Specialitete:

domač kruh, skuta, smetana in sir, šunke in ocvirki in salame, hrenova juha, krače in pečenke, gosi in race iz krušne peči, solata z vrta, divjačina, mesovje z žara, sočne potice.

Vina:

odprt chardonnay, beli pinot in cabernet sauvignon ter lepa bera buteljk s te, tiste in one strani meje. Vrsta plemenitih žganjic in posrečenih zvarkov bo zadovoljila še tako izbirčne žganjeljube.

Pri Grgosu smo se več kot podprli za okoli 40 € na osebo.

Ilovarjevi smo se tisto nedeljo spet mudili pri bratskih narodih, tokrat le kakih deset kilometrov od vzhodne meje, v neposredni bližini Samobora, kamor se tradicionalno hodijo krepčat in oddihovat prebivalci hrvaške metropole. Desant na Otruševec, vas v obmejnih gričih, kjer vabi oštarija Kod špilje, pa vsaj sprva ni minil brez napetosti in strahu. Ker je Ilovarjev trio, malo zaradi prirojene ležernosti, malo zaradi pomanjkanja kakršnihkoli oznak, na zadnji termin, ko tam še sprejemajo nedeljske goste, zamujal pol ure, je v prebavilih vladala stiska: nas bodo le okarali ali tudi našeškali, dobimo sploh kaj za pod zob? No. Tokrat smo se izmazali z opominom, sedli za mizo na vrtu, oprezali ter vlekli na ušesa. Oštarija Kod špilje, tik ob jami, ki jo je odkril patriarh familije Grgos, pretežno poji in siti zagrebške meščane zajetnejših denarnic in verodostojnejšega pedigreja. A če bi tovrstna sestava gostov, pa tudi posodje in orodje, kozarci in platneni prtički in vsebina omarice z buteljkami v Sloveniji praviloma pomenili, da se bo na krožniku znašlo nekaj, kar naj imponira novi gospodi, je tu prizor povsem drugačen. Za uvod koruzni in črn kruh, golida s kislo smetano prelite skute in krožnik z belim sirom, kuhano šunko, pršutom, salamo in kot prst debelimi ocvirki, za presek hren in mlada čebula, povečini pridelano na gospodarstvu kmetije, pretežno slastno, avtohtono. Za ogrevanje vsakomur po zajeten jušnik, prvovrstna goveja, spodobna koprivna, osvežilna, okisana hrenova juha. Za finalizacijo telečja krača - uradno za dva, v resnici za tri kompetentne jedce - ki se topi v ustih in kar sama razpada pod prsti ter enako obdelan, sladak jagenjček mušje kategorije, vse z razločnim vonjem po krušni peči in v spremstvu v soku pečenega krompirja. Zaliva se s pitnim odprtim vinom ali s katero izmed hrvaških, slovenskih in tujerodnih buteljk, šali z dovzetnim natakarjem in zapečati vrhunski obed z vrhunsko žganjico. Morda bi si bilo česa želeti glede arhitekture, verjetno bi Kod špilje pridobili na tonu, ko bi se z domačo košto mastil vsaj reprezentativni vzorec domačinov. Toda ob izkazani kondiciji lahko načelom oštarije, ki temelji na domačih pridelkih in enostavnih recepturah, le pritrdimo. Nazaj h koreninam. Priskrbite si okrepitve, zglasite se tešči in naročajte po pameti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: