|  Mladina 15  |  Konzum

Gostilna K Rotundi, Selo na Goričkem

Na panonskih jetrcih

  • ocena: 5 / 5

odojek

odojek
foto: Pastirica

Do Rotunde boste imeli še najmanj zapletov, če jo iz Murske Sobote uberete proti Moravskim toplicam ter potem na krožnem križišču levo proti Goričkem in Prosenjakovcem. K Rotundi imajo odprto na petek in svetek, od enajstih dopoldan do desetih zvečer, ob nedeljah pa zaključijo kosila že ob štirih popoldan. Telefon: 02 544 10 35.

Specialitete:

domač kruh in skuta, prekmurska šunka, meso iz tünke, bograč, gosja jetrca, pečenke, sladkovodna riba in divjačina, kruhovi cmoki, solata z vrta, dateljnova torta in retaši.

Vina:

odprt polsuh chardonnay, suha inačica chardonnay-kerner, modri pinot in refošk, za izbirčne pa še izbor buteljk. Žganjeljubi se lahko razkužijo z visokooktanskim hruškovcem ali slivovko.

Okoli Rotunde smo se posmukali za okoli 45 € na osebo.

Je po tolikih letih očiglednega zanemarjanja reči, da smo Ilovarjevi obupali nad Prekmurjem, deželo slavnih specialitet, a nerazvite gostilniške kulture? Morda pa še ni vse izgubljeno. Saj je do nekdaj odročnega konca domovine speljana cesta in se, če se že okoličani mastijo ob domačih ognjiščih, po oštarijah smukajo tuji gostje, izletniki, jedci iz bližnje Avstrije ali Madžarske, Angleži, ki se radi naseljujejo pod obronki Goričkega. Tako je bila vsaj tisto velikonočno soboto sestavljena zasedba gostilne K Rotundi, kamor je prišel Ilovarjev trio uživat v panonskem brezčasju in se spotoma lagodno okrepčal. V Rotundi, ki je družinski kolektiv, se namreč stvari odvijajo same, brez napetosti in po željah gostov, ki imajo kaj izbirati iz jedilnega lista ali prisluhniti jedrnatim predstavitvam osebja, še vedno iskrive Grabarjeve matere in verodostojnega naslednika. Ker se niso posvetili kvantiteti, krožniki ne prekipevajo od hrane, obenem pa tudi zaradi pestre ponudbe ni težko razširiti scenosleda. Da imajo vire in dobavitelje, se pozna njihovi šunki in mesu iz tünke, na okisan goveji jezik devljejo zelenje mlade čebule, skuto, ki jo sirijo okoliške mamce, pa zalivajo s prvovrstnim bučnim oljem. Mimo bograča z voljnim mesovjem, goveje z jetrnimi cmoki in, končno enkrat, bistre mineštre s koščki zelenjave, pa naj zatrdimo, da jim krasno uspeva tudi v malenkost sodobnejših disciplinah, kakor je opekanje maslenih, svežih gosjih jetrc. Juhej! Na krožniku ni ostala niti mrvica. Preprosto in učinkovito. Preprosto kakor hrustljavo zapečen odojek z mladim krompirjem in čebulo, učinkovito kot dušeni divji prašič s hecno zelenjavno omako ali motovilec s ščurkovcem. V Rotundi imajo tudi svojo sladico, z orehi in lešniki naphano, ne tako sladko dateljnovo torto, pečejo gibanice in retaše ter strežejo pošteno odprto vino okoliških vinarjev. Ker ne šušmarijo z gostili in z omakami, njihova hrana ne obleži v želodcu, in če jim česa res ne bi bilo treba, je to dekoracija iz izvensezonske zelenjave, vodene paprike in paradižnika. Ko bi poskrbeli za podbradke gostov s platnenimi prtički, pa bi se jim sigurno obrestovalo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: