|  Mladina 14  |  Konzum

Gostilna Godina, Kačiče

Pri stare šole ribičih

zaščitni znak

zaščitni znak
foto: Pastirica

Na stari cesti med Divačo in Kozino zapeljite levo proti Rodiku in kmalu boste v Kačičah, kjer boste težko zgrešili Godino in njen zaščitni znak. V Kačičah strežejo gostom od enajstih dopoldan do desetih zvečer, ob petkih in sobotah potegnejo do enajstih, ob sredah in četrtkih pa dajo mir. Telefon: 05 763 01 09.

Specialitete:

 jadranska riba, posebno škampi velikani.

Vina:

menda ni potrebe, da bi si pri Godini nalili kaj drugega od odprtega chardonnaya. Za digestiv rutica ali kupica fragolina.

Za preobjedanje v Godini smo odšteli okoli 50 € na osebo.

Pravzaprav je ata Ilovar komaj čakal, da prejme priporočilo ali vsaj namig glede gostilne, ki se je že pred leti, takrat ko se je tam obratujoči Trost primaknil bliže Rodiku, ugnezdila sredi Kačič. Za zanimanje je bila gotovo kriva genetska predispozicija ali pogojni refleks, saj še niso tako daleč časi, ko je ženstvo hodilo kupovat garderobo v tržaško trgovino istega imena in na las, na piko oziroma zvezdo na i, podobnega logotipa. Deloma pa je za obisk zaslužen tudi firbec, kako se na mestu, kjer je utemeljila sloves ena boljših ribjih oštarij domovine, znajdejo nasledniki s podobno ustrojeno ponudbo in klientelo. Kako? Sodeč po nedeljski preverbi - komajda. Pustimo zaenkrat stati dozidano jedilnico, kjer je veliko prostora in svetlobe za nemoteno prežvekovanje, šefico, ki se zna ljudsko pogovarjati in meniti o scenosledu, zbirko vsega potrebnega orodja in posodja. Že če bi sodili po uvodnih taktih, po izboru hladnih predjedi in juhah, bi namreč ugotovili, da se v Godini oklepajo stare šole kuhinje, da jim niso tuji pomidor iz tube, začinka in majoneza, in da je - predvsem pri zamorjenih inčunih in sardelah v marinadi - očitno, da imajo glede na promet veliko preobsežno izbiro. Tople predjedi bi, seveda na račun koncentracije okusov, pri Godini marsikomu služile za kompleten obrok, in ata Ilovar ni odvihal nosu vse do točke sporeda, na katero se je nanašalo priporočilo. Škampi velikani, bojda iz voda okoli Krka, štirje v porciji, z električnega žara. Fatamorgana iz osemdesetih ali novodobni približek? Ker Ilovarjev trio s sabo ni imel reagensov ne spektrografov, lahko o poreklu samo domneva, glede konsistence in okusa pa bi s kovačem iz pečice vred sodil, da se predloženo lepo sklada z občeslovenskim povprečjem, iznad katerega molijo redke oštarije, ki imajo tako sveže škampe, da jih je srebati surove in tako slastno ribo, da se kar sama steka v prebavila. Skupaj s sladicami - spodobno, a daleč od kakršnegakoli presenečenja. Bi v Godini, kjer se ravno ne otepajo gostov, pričeli spet od začetka, torej z olivnim oljem in svežim, magari ne tako pestrim izborom, bi pozabili na Ivačiča, dodatke, bližnjice in gostila? Drugače jih bodo ovohavali samo še kontinentalni ribojedi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: