|  Mladina 8  |  Konzum

Okrepčevalnica Pr Padkejc, Cerkno

Na laufarsko nedeljo

  • ocena: 3 / 5

uvertura

uvertura
foto: Pastirica

Ko ste enkrat v Cerknem, jo uberite proti Zakojci, kmalu naletite na Padkejco, kjer se lahko vsak dan, le v sredo ne, kratkočasite s sušenimi mesninami, za kaj toplejšega pa bo treba veliko prej poklicati številko 05 37 75 754.

Specialitete:

pršuti, bržole, klobase, salame, šebreljski želodec in drugo iz bunkerja pod šankom, v sezoni koline in ocvirkovca, po naročilu tudi pečenke in krače. Tisti, ki so najbliže koritu, se omastijo z žrebičkovimi rebrci.

Vina:

pr Padkejc se velja osredotočiti na barbero, za zaspane poskrbi sadjevec ali v njem namočene čjšpe.

Pr Padkejc smo se okrepčali za nekaj čez 20 € na osebo.

Ilovarjev trio je tisto nedeljo namenil spoznavanju cerkljanskih običajev, najprvo narečja, v katerem tako lepo skovika sodstvo laufarije, potem je zasegel vzorec ocvirkovce, ki so jo skrivali tam za šankom in za konec kratkega druženja s cerkljanskimi šemami zvrnil šilce taojstrega pred bližnjim pojilom. Namenjeni smo bili namreč do Padkejce, oštarije, ki z imenom - podkovica - notranjo opremo ter okrasjem in tudi jedilnim listom ovekoveča ljubezen do plemenitih kopitarjev. No, oštarija. Pr Padkejc je vendarle okrepčevalnica, ki posluje podobno kot večina turističnih kmetij, pretežno le z napoji in narezki, le po naročilu in ob večjih priložnostih ali zasedbah pa postreže tudi s kompletnim obedom. Glede na zastavek je pač več kot presenečenje, da se v oštariji, kamor tudi na laufarsko popoldne zaidejo le domači in si privoščijo polič črnega in ocvirkovco ali pečenko, ukvarjajo tudi s tako kompliciranimi rečmi, kot je strežba. In z za marsikoga tako postranskimi procesi, kakor je ogrevanje krožnikov, menjava kozarcev za vino in pametno odmerjanje količin, da se gostje ne razpočijo še pred koncem obeda. V toliko in kolikor dišijo strokovno zorjeni pršuti, klobase ter, posebej, salame gospodarja, kolikor se obnesejo svinjska rebrca in izvrsten, z ocvirki in čebulo spočet pražen krompir, smo v Padkejc nadvse uživali. Zato pa je veliko manj navdušenja požela bleda goveja juha, razkuhano baby korenje, konfekcijska solata, suhe šnite purana alla pizzaiola ter neprijetno dejstvo, da se sicer rahla in bogato opetičena ocvirkovca ni mogla izogniti mikrovalovni pečici. Znabiti, da Padkejca, ki se oklepa 3x3 - tri vrste mesa in tri vrste prilog - ali celo 4x4 načela, tudi zaradi pomanjkanja vaje in rutine ne more zadostiti tovrstnim, tako za goste kot za kuhinjo nepraktičnim normativom, morda, ne, zasigurno bi se prileglo večje osredotočenje in končno začrtanje strategije. Medtem pa vabita barbera in konjska salama.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: