|  Mladina 4  |  Konzum

Restavracija Rosenbar, via Duca d'Aosta, Gorica.

Pri slastnih prigrizkih

  • ocena: 5 / 5

marinirani inčuni
foto: Pastirica

 

Rosenbar boste brez težav, le z malo pomoči domačinov, našli nedaleč od goriškega korza, odprt pa je za kosila ali večerje, razen ob nedeljah in ponedeljkih, ko boste zaman trkali na njegova vrata. Telefon: 0039 0481 522 700.

Specialitete:

jadranska riba, školjke in raki.

Vina:

gospod Peter Vas bo že znal popeljati čez ustekleničene pridelke okoliških vinarjev, ki jih hrani v vitrini in za konec priporočiti šilce dišavne grappe.

Za devet prigrizkov brez vina smo v Rosenbaru odšteli okoli 40 € na osebo.

 

Pravzaprav Ilovarjev trio od tistega sobotnega večera ni pričakoval nič posebnega, le kak kos domačega pršuta in par kožaric, a ker so po Goriškem kosili virusi in se je domenek z gostinci nepričakovano izjalovil, je že kazalo, da bomo ostali suhega grla. Iz zagate pa nas je kmalu rešil pogovor z najbolj ješčim zaupnikom Konzuma, ki se je po plodnem in izčrpnem posvetu z zamejskimi vinarji ravno pripravljal, da z Oslavja sestopi v Gorico in si priveže dušo v eni tamkajšnjih gostiln. Za Rosenbar, prijeten kvartir žepnih dimenzij, katerega vajeti brez nervoze drži družinski par, pa se je kmalu izkazalo, da ni le eden izmed, temveč da lahko preseneti in navduši. S scenosledom slastnih ribjih prigrizkov, ki jih zobaš, ne da bi se zasitil ali naveličal, s potankostmi, ki prepričajo, s svežimi in izbranimi sestavinami. V Rosenbaru, toliko smo si še uspeli zabeležiti, ne marajo nasilnih ribjih marinad, delajo svoj bakala, cvrejo hrustljavo tempuro in kuhajo prepričljive salse, predvsem pa svoje, na oko nadvse privlačne jedi, radi nadgradijo z nepričakovanimi obrati. Pod mariniranimi sardelami tako najdeš krompirjev pire, okoli kapesante ocvrto, rosno mlado špinačo, čez v sopari kuhano morsko bogomoljko ščep limetine lupine, v spremstvu škampov in srčank z rakci obogatene cmočke, med pašto z mečarico alla messinese ligurske olive in pinjole. Od slanega preko sladkega do kislega in nazaj, za presek je mineštra iz koromača, za posladek pa bera izvrstnih sladic s krhkimi flancati vred, kakršne ne dobiš v nobeni slovenskih ali istrskih oštarij. Čeprav o vinih, katera je tokrat prinesel s sabo kar cvet oslavskih, z naravno fermentacijo ukvarjajočih se vinarjev, s šefom Petrom nismo spregovorili niti besede, cenimo, da zna človek, ki je tako priljuden in potrpežljiv, ki se tako spozna na kuharske procese in gostilniške procedure, priporočiti tudi katero od množice buteljk, ki jih hrani v omari. In priporočamo Rosenbar, ki je vse drugo kot prenapihnjena institucija, vsem ribojedom v primerjalni užitek. Brez odvečnega protokola, morda celo takrat, ko se odpre njegov vrt.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: