Ivan Ilovar

 |  Mladina 3  |  Konzum

Konoba Maretina, Viškovo

Ob presihajočem morju

vitrina

vitrina
foto: Pastirica

 

 

 

Nad Reko najdite Kastav in se zapeljite proti Viškovem, kjer vsi vedo, kje stoji Maretina. V Maretini finalizirajo ribo od osmih zjutraj do polnoči, na petek in svetek. Telefon: 00385 51 256 057.

Specialitete:

jadranska riba, školjke in raki.

Vina:

razsodnost veleva, da vržete sidro ob odprti vrbniški žlahtini. Žganjeljubom bosta legla tako biska kot uglajeno medeno žganje.

V Maretini smo obedovali za malo manj od 25 € na osebo.

In kje se z jadransko ribo, vedno redkejšim čudesom, brez predsodkov krepčajo domačini, kje še ni obveljala za prestiž, ne da bi se ji poznalo pri šarmu? Še do tiste nedelje smo menili, da je moč še čisto frišne plodove Kvarnerja, seveda z izjemo kapitalnih primerkov bolj čislanih vrst, brez muje použiti v Maretini, prostrani konobi vrh Reke. In pričakovali, da sredi zime vitrina, iz katere lahko ribo po ribarniških cenah odneseš tudi domov, kar kipi od svežih škampov, školjk, slastnega ribjega drobirja, za katerega ne marajo fini gostje še bolj finih restavracij. Predočeno, bolj skromno izbiro, imamo lahko za znak smotrnega gospodarjenja z jadranskim morjem in/ali za kazalec, koliko se Maretina, ki je tisto nedeljo postregla z zadnjimi obroki pred temeljito prenovo notranjosti, res potrudi za pestrost in za dnevno, nekaj stolpnic pod njo ulovljeno ponudbo. V obeh primerih pa so vtisi, s katerimi jo je odnesel Ilovarjev kvartet, daleč od pričakovanj. Tudi če nekako sprejmemo in smo glede na okoliščine lahko samo srečni, da smo uplenili zadnjih trinajst slanih sardel, kar jih je ostalo v špajzi, je vendarle naglavni greh, da jih v Maretini strežejo z rumeno čebulo in ne s sladko kapulo, tudi če v slovenskih oštarijah praviloma še niso slišali za bistro, krepčilno ribjo juho, velja, da naj na mizo pride vroča, tudi če je jutri konec sveta, ne smeš v domači konobi naleteti na mestoma grenke in površno ocvrte girice ali na že od daleč utrujene škampe. Maretina se s pitno žlahtino vred še vedno nasmiha jedcem, ki se pametno omejijo na hrustljave frigane lignje ali ki imajo dovolj strokovne podlage, da ločijo med spodobno ohranjeno ribo - tisto nedeljo: sladki pišmolji in trilje - in sumljivimi paberki. A na njeno besedo ali sloves se več ni moč zanašati, saj sta množični obisk in apetit lastnikov po vsem sodeč opravila svoje. In kje si potem pošteno morsko košto privoščijo okoličani? Nadaljevanje sledi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: