|  Mladina 51  |  Konzum

Gostilna Zorko, Boreci

V štabu

  • ocena: 4 / 5

koline

koline
foto: Pastirica

 

Zorka zlahka najdete ob cesti med Veržejem in Ljutomerom, prve malice začne streči ob devetih zjutraj, zadnje špricerje pred polnočjo, ob nedeljah pa trenira kasače. Telefon: 02 588 82 27.

Specialitete:

ržen kruh, meso iz tünke, govedina iz juhe, štajerska kisla juha in bograč, pečenke in steaki in v sezoni domače koline, bujta repa in prleški štruklji, prleška in prekmurska gibanica in postržjača. Možen ogled in občudovanje vrhunskih kasačev.

Vina:

pest odprtih in pest lokalnih buteljčnih vin. Žganjeljubom bo čisto ustrezala nežna slivovka.

Pri Zorku smo uživali za manj od 20 € na osebo.

Zorka je, predvsem zaradi vedno polnega parkirišča in krdela kasačev, ki se preganja po bližnjem pašniku, že zapazilo budno oko izvidnice Konzuma, a za uradni obisk je bilo odločilno mnenje okoličanov, ki jih je Ilovarjev duet tisto soboto povprašal za nasvet. Mnenje? Prej trdno prepričanje. In s čim si je obcestna oštarija, v kateri domači mečejo karte, srkajo špricerje, se krepčajo z malicami in kosili in konec tedna rajajo ob živi muziki, zaslužila tolikšen ugled? Če držijo izsledki - z okusno košto in poštenim vinom. Spričo pretirane obsežnosti jedilnega lista, ki nudi tudi jedi z žara, morsko ribo in pizze, si Ilovarjevi seveda ne domišljamo, da smo prevohljali vse kote Zorkove kuhinje, a kar se tiče poglavitnega, krajevnih specialitet, tu ni dileme. Kljub temu, da ne prihaja iz domače peči, se potrudijo z rženim kruhom, ki je za podlago prvovrstni zaseki, mesu in posebej klobasi iz tünke in katerega se tunka v bučno olje pod sočno govedino v solati, njihov s čebulo zgoščeni bograč je poln mehkih kosov mesa, goveda, svinje in divjačine. S pomočjo kisle juhe Zorkove matere je ata Ilovar odpravil še predzadnji odpor pred drobovino, zaradi tu zaužite, tudi notri hrustljave prosene klobase, bujte repe ter z mero nadevane trinadstropne gibanice pa, sredi Prlekije, zapopadel bistvo tako opevanih, a malokrat dodelanih značilnosti Prekmurja. Pri Zorku kolin hvalabogu ne pogrevajo, temveč moraš na njih počakati, sila netipično za podeželsko oštarijo pa se lahko izkažejo tudi s tako pomembnimi malenkostmi, kot so platneni prtički, ogreti krožniki in nevsiljiva, a strokovno podkovana strežba naslednika, ki zna priporočiti tudi ustrezno vino - Magdičev modri pinot, od katerega se nismo mogli odtrgati vse do deserta. Pravi štab domorodcev, jedcev in kibicerjev, preč od instantnih prehranjevalnic za podjarmljeno ljudstvo ali od cirkusa za jaro gospodo. Bi vseeno ukinili mikrovalovko?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: