|  Mladina 46  |  Konzum

Okrepčevalnica Ruj: Dol pri Vogljah

Tour de Kras: na sočnem mesovju

  • ocena: 5 / 5

štruklji na radiču

štruklji na radiču
foto: Pastirica

Do Dola pri Vogljah pridete iz Sežane ali Dutovelj, Ruj pa je ena od dveh oštarij v vasi, ki obratuje po italijansko, okoli kosila ali večerje, ob torkih in sredah pa si privošči počitek. Priporočljive rezervacije sporočite na: 05 734 17 20.

Specialitete:

 domač kruh, olivno olje Bordon, mineštre in paštice, divjačina in nasploh mesovje, zelenjava z vrta, sezonski pridelki in presenečenja, vedno na sporedu jetrna pašteta in kraška baklava.

Vina:

 cvetober kraških, koprskih, briških in zamejskih vinarjev. Žganjeljubi se lahko odteščajo z grappo, travarico, s prvovrstnim brinjevcem ali s kraškim brandyjem.

Iz Ruja smo odšli lažji za okoli 85 € po osebi.

Ker se ni mogel domisliti nič slastnejšega, je Ilovarjev trio tisto nedeljo vršil preverbo na Krasu, v okrepčevalnici Ruj, ki sodi kljub opredelitvi med ambicioznejše in prodornejše oštarije na Slovenskem. Če o tem ne prepriča z buteljkami načičkano preddverje, pa zagotovo sprožijo fantazijo in želodčne sokove nadrobni opisi šefa Patajca in, ne nazadnje, izbor in izvedba jedi. V Ruju so se namreč zadev lotili do potankosti, od kruha in paštic, ki jih mesijo doma, istrskega olivnega olja, ki ga priporočajo k temu ali onemu hodu, sezonskih pridelkov in vrtnin, italijanskega koruznega zdroba in balsamica, posodja in orodja, do mesa, ki ga zorijo v špajzi. Čeprav ata Ilovar po vseh razočaranjih ne verjame več v carpaccio, bi tistega jurčkovega iz Ruja z veseljem deval na jezik, redno lizal polnovredno pašteto s kočnikov in za oblogo srebal korenčkovo juho s kuhanim kostanjem ali verodostojno joto. Seveda se Ruj kdaj tudi pretegne, še najbolj z morsko ribo, gamberi in kapesantami, ki so se na Krasu po vsem sodeč znašle le na željo občinstva, seveda tu ni ne klime ne potrebe, da bi se omamljali s (črnimi) tartufi. A mesovje, najsi gre za telečja lička, jelenovega telička ali z račjimi jetrci in madeiro oslajeno prepeličko, se topi na jeziku in bo prepričalo vse, ki še marajo za meso, ob izbornih sladicah pa utegnejo zahlipati tudi vegetarijanci. Ker svetu vlada recesija, se je tudi Ruj unesel z nekdaj skromnimi odmerki jedi, izpilil scenosled in lahko le očara s pestrostjo in uravnoteženostjo ponudbe. Ekskluzivo pa naj si, sorazmerno z avanturističnim ali konzervativnim odnosom do poznavalsko predlaganih vin, pripiše slehernik sam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: