|  Mladina 45  |  Konzum

Gostilna Milenium: Hoče

Pri divjem somu

  • ocena: 4 / 5

piščanec kraljica termitov

piščanec kraljica termitov
foto: Pastirica

 

S štajerske avtoceste zavijte proti Hočam in navzgor proti Pohorju, kmalu Vas opomni razločen izvesek gostilne. Mirko, njegova familija in občasno tudi prijatelji se trudijo za goste od štirih popoldne do desetih zvečer, ob sobotah odprejo že ob enajstih, ob nedeljah pa zaprejo že ob štirih popoldne. Telefon: 02 61 81 714.

Specialitete:

terine in žolice, hrbtiščna in juha iz volovskega repa, divja sladkovodna riba, smuči in somi, steaki, rulade, solnograški žličniki in pohorska omleta. .

Vina:

pitno hišno vino in izbor buteljk s štajerskega in primorskega konca, vključno z raritetami. Dušo si privežete s štajersko grappo, žižolami, višnjevcem ...

Pri Mirku smo se zmišljevali za okoli 50 € po osebi

Odkar smo zadnjič uživali v Mileniumu, je žepno oštarijo na obrobju Maribora doletelo kar nekaj sprememb. Sprva najbolj opazne, tam na podstrehi, so umirjene barve, ki blažijo arhitekturo, hitro pa se vizualnemu pridruži tudi konkretnejše udobje, za katerega skrbi familija Kramberger, od strežbi zapisane mladezni do staroste v kuhinji. Čeprav jedilni list razodeva le malo posebnosti, ob katerih bi se cedile sline, prej za ljubljanske razmere neverjetne cene jedi in menijev, že kratek pomenek s tamladim Krambergerjem zagotovo obrodi sadove. Denimo kako slastno terino oziroma žolico z govejim jezikom, bučnim oljem in čebulo, ali njeno perutninsko, iz sesekljanega gosjega mesa narejeno protiutež, čez katero se lepo uleže hišna polsuha zvrst. Seveda je Ilovarjev trio od Mirka, kakor se kliče Mileniumova prva kuhalnica, sicer dolgoletni šef kuhinje mariborske bolnišnice, pričakoval, da se odreže z juhami, prvovrstno gobovo in čebulno s camembertom, ki bi, ko bi ga vestneje izbrali, odločneje prispeval k okusu. Čisto nepričakovano pa je, da se v Mileniumu, namesto da bi v znamenje prestiža nudili neizbežno in nadležno, gojeno ali atlantsko ribo, pečajo s sladkovodnimi, na trnek ujetimi divjaki. Trio je tako za toplo predjed posrebal malenkost popečen, na pire s porom postavljen, sila sladek filet soma in se potem čudil, kako da imajo tudi jedi, ki bi se jih drugje na daleč ognili, tu še vedno sok in okus. Z ajdovo kašo nadevana puranova rulada, svinjska ribica z drobcem roqueforta, celo piščančja prsa s slivami in nežno omako iz luštreka - vse je gladko spolzelo po goltancu. In če pomislimo, da nam tisto nedeljo sploh ni kuhal Mirko, temveč sta ga nadomeščala žena in prijatelj, po stroki psihiater! Milenium je utečeno družinsko podjetje, ki se zanaša na preverjene recepture in jih lahko podkrepi s primernim vinom, po scenosledu, ki s kuhanjem na sopari vred temelji na načelih zdravega prehranjevanja in zmerni rabi poživil, pa nobenemu ne bo obležal kamen na želodcu. V lahkotnem drncu. Ko bi se tako jezdilo povsod po Štajerskem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: