Ivan Ilovar

 |  Mladina 35  |  Konzum

Gostilna Zgornji Kirn: Kamnik pod Krimom

Mirno pod Krimom

  • ocena: 4 / 5

krača s spremljavo

krača s spremljavo
foto: Pastirica

Zapeljite se z magistrale med Vrhniko in Ljubljano proti Podpeči in potem nadaljujte proti Borovnici, nekje na poti sigurno staknete znak, ki kaže proti Zgornjemu Kirnu. Kirn streže gostom od poldneva do desetih zvečer, ob ponedeljkih in torkih pa ga za šank ne zvlečete niti s traktorjem. Telefon za priporočljive rezervacije: 01 363 10 13.

Specialitete:

steaki in biftki, krače in pečenke in polnjena telečja prsa, jagenjčki, kozlički in žrebički, štrudlji, kasata.

Vina:

odprt sauvignon, cvičk in litrski cabernet. Dušo trdno priveže sadjevec, tropinovec, rutica, travarica ali borovničevec.

Gospodu Kirnu smo za kosilo odšteli nekaj manj od 40 € po osebi.

Ilovarjevih ni bilo k zgornjemu izmed Kirnov že šest laških let, a se najbolj čustveni še vedno kdaj spomnimo na kak kos njegovega mesovja, ki nam je osladilo zadnji obisk. Čeprav smo imeli oštarijo, v katero posebej konec tedna radi zahajajo meščani, za eno tistih, ki se je posvetila poglavitnim postavkam nedeljskega kosila, ni Ilovarjevega tria na žepnem vrtu za štalo nič zmotilo med uživanjem, niti sosedov pes ne. Nedvomno gredo zasluge z leti vse bolj sproščeni strežbi šefa, ki skrbi za miren potek in udobno zapolnjenost kapacitet, pa tudi kakovostni izenačenosti ponudbe in ukvarjanju z niti ne tako postranskimi zadevami, kot je izbira pribora, kozarcev in prtovja. Pri tazgornem Kirnu se najde dostojen uvodnik, domača salama iz bližnje in ovčji sir iz širše okolice, glede tekočih zadev se tudi izbirčnim ne zatakne več od škroba v gobovi juhi, bešamelasta špinačna lazanja pa spričo le malenkost začesnanih jur-čkov z žara zlahka obvelja za zanemarljiv kontinentalni stereotip. Kar je Kirn tisto nedeljo obetal, je izpolnil z zmagovalno, hudo sočno telečjo kračo, ki si jo lahko omisliš po porcijah ali v celoti, medtem ko je debel žrebičkov steak za spoznanje zaostajal, sveža berivka, krasne pečene paprike in pražen krompir pa skrbeli za ubrano spremljavo. Morda pod Krimom ni zaslediti tektonskih premikov v ponudbi, morda ne bi bilo odveč, ko bi se pitnemu cvičku pridružila še kaka podobno priljudna odprta črnica, ampak vprašanje je, če tako trdna in strokovno podkovana oštarija sploh rabi nadgradnjo. Dajte si na zob katerega od izvrstnih štrudljev ali z orehi potreseno čokoladno kasato in potem povejte.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: