Ivan Ilovar

 |  Mladina 30  |  Konzum

Restavracija Križman: Repen

Tour de Kras: pri sladkosnedih

  • ocena: 4 / 5

vrt

vrt
foto: Pastirica

Je še najbolj komod in slikovito, če se do Repna pripeljete čez mejni prehod v Dolu pri Vogljah, najsi do njega prispete iz Sežane ali iz Dutovelj, Križman pa je prva oštarija na placi in obratuje za kosila in večerje, razen ob ponedeljkih in torkih, ko se sladka drugje. Če ste domači, pa Vam nona kaj skuha tudi izven italijanskega urnika. Telefon: 00390 40 327 115.

Specialitete:

svinjska prata s hrenovim sladoledom, pršuti in salame, mineštre in jote, njoki bolonjez, jagenjčki, kifeljčki, zajčki, zelenjava z vrta in v senu zapečen biftek.

Vina:

obsežna zbirka buteljk, ki sega od lokalnih, kraških znamk do Brd, Furlanije in naprej širom Italije. Pri Križmanu se ni bati, da bi šel kdo od hiše brez šilca prvovrstne grappe, travarice, brinjevca.

Pri Križmanu smo se posladkali za okoli 50 € po osebi.

Ker smo Ilovarjevi na Krasu objedli marsikaj, smo vedno veseli kake sugestije. Tudi z druge strani sedaj čisto neopazne in resnično simbolične meje, tisti kilometer do Repna, kjer tako ali tako vsaj razumejo, če že sami ne govorijo slovensko. Meja pa, kar se tiče kraških oštarij, še zdaleč ni nepomembna, saj na oni strani tudi tako nepretenciozna ustanova, kakor je družinski hotelček in restavracija, gostišče Križmanov, zlahka postreže s presenečenji. Čeprav je v kuhinji glavna nona familije, z gosti, ki se pridejo tja guštirat v nedeljo zvečer, pa se pomudijo tamladi, čeprav na krasnem vrtu v senci kostanjev vlada domačno vzdušje, brez zadrgnjenih manir in ceremonij za jaro gospodo, v preprosti kraški oštariji pred šankom razstavljajo kopico buteljk in pest domačih pridelkov z olivnim oljem na čelu, osnovo, pristno kraško košto, surovine okoliških pridelovalcev in zelenjavo z vrta, pa včasih do vriskanja nadgradijo z novodobnimi posegi. Sušeni svinjski prati tako prilagajo hrenov sladoled, rožnate, v kosu pečene jagenjčkove zarebrnice povaljajo v zdrobljenih pistacijah, ušpičijo tako posrečen sorbet iz bezga kot granito, osvežilno zmrzlino iz muškata. Včasih pa, če je vprašati Ilovarjev trio, udarijo tudi mimo. In se njihova, na sladkosnede uglašena linija skrha, ker pri nekaterih jedeh, denimo pri hladni kumarični juhi z mlinci, špinačnih štrukljih in celo pohani piški osnovni okusi, torej kumarice, špinača in pišče, zaradi preobilice začimb ali sladkobnih primesi enostavno ne pridejo do veljave. Pregnan zastavek, sveže zamisli, mestoma še šepava izvedba. Bi se Križmani malo manj ukvarjali z vini, glede katerih jim ni oporekati, in pričeli na začetku, tanjše rezali mlad pršut in sproti spekli domač kruh?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: