Ivan Ilovar

 |  Mladina 29  |  Konzum

Vinotoč Zlati grič, Škalce

Pri zmrznjenih organih

  • ocena: 2 / 5

vihar nad gričem

vihar nad gričem
foto: Pastirica

Ob štajerski avtocesi najdite Slovenske Konjice in potem v središču glejte, kam kaže znak vinotoča. Vinotoč je odprt od desetih dopoldne do desetih zvečer, na petek in svetek. Telefon: 03 758 03 61.

Specialitete:

morda kibelflajš pa kaka salama, jogurtova zvrnjenka, žar na oglje.

Vina:

odprta in buteljke iz lastne kleti, tudi na kozarce in po ugodnih cenah.

V vinotoču smo prevedrili za okoli 40 € po osebi.

Obisk vinotoča, pardon, restavracije Vinotoč Zlati grič, bi moral po vsem sodeč soditi med redno kibiciranje, kaj se znajde na krožnikih nove gospode, ki se ukvarja s tako prestižnim športom oziroma družabno dejavnostjo, kot je golf. Pa ne bo držalo. Oštarija, s katere se razprostira širok pogled po okoliških, s trto ornamentiranih gričih, namreč streže pretežno lokalnim gostom in si verjetno največ prometa naredi z birmami, godi in sedminami, ne pa z golfisti. Če nas ne bi ujela ujma, ki je tisto nedeljo pustošila po domovini, bi Ilovarjev, z lego vinotoča očarani trio ostal navdušen tudi nad kapitalno češnjo in brezo, ki lepo senčita vrt; če ne bi ničesar deli na zob, pa bi menda hvalili tudi vina s sedaj veliko ličnejšo nalepko Zlati grič, posebej dišavni rosé in polno modro frankinjo, ki bi se kot redkokatero štajersko podalo tudi k rdečemu mesu. Če. Če bi meso bilo rdeče in predvsem živo. Pa pojdimo od začetka, od trenutka, ko je trio družno ugotovil, da tako stepen domač kruh, katerega vsako nadaljnjo košarico posebej zaračunajo, ne more priti od drugod, kakor iz avtomata, tako nevznemirljive suhe mesnine pa le od rutiniranega proizvajalca, mesarja. No. Iskrica upanja, da se več kot spodobnemu vinu pridruži tudi primerna košta, ni kljub vseprisotni začinki do konca utrnila niti med juhami, mastno, a krepko govejo z na mašinco narejenimi rezanci, telečjo obaro s kupom mesa in žlico moke ter ubogo gobovo s čisto zmlinčenimi jurčki. Saj, čakali smo na tudi na tabli pred vinotočem oglaševana gosja jetrca, se troštali, da jurčke, čeprav iz zmrzovalnika, z jajčkom dostojno umeša vsak vajenec. Ampak v vinotoču ne poje zmrzovalnik samo jurčkom, temveč iz njega jemljejo in po vsem sodeč na hitro, mikrovalovno odtalijo tudi tako delikatne organe, kot so gosja jetrca. Ki se jih drugod edinole slastno posreba, tu pa jih, s temnejšo zunanjo plastjo vred, žvečiš in žvečiš. Nič krajše žvečenje ni bilo potrebno niti za drugo nedeljsko »specialiteto«, za vsaj pol centimetra pretenkega, čisto ubitega florentinca, poleg katerega bi si tokrat že čisto demoralizirani trio navadno naročil vsaj eno glavno jed, tako pa je užival edinole službeni pes. Vinotoč ima lego in potrebno vlago, za katero po vsem sodeč skrbijo sposobni tehnologi v kleti kombinata, zakaj si ne more privoščiti še nekoga, ki bi vedel in znal kaj, odkod in kako je treba streči v oštariji? Morda pa so zadovoljni z vlogo niti en dan v tednu zaprte prehranjevalnice z ustrezno motiviranim osebjem, kjer se okoličani mastijo s čevapčiči in z tri vrste mesa tri vrste prikuh meniji?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: