Ivan Ilovar

 |  Mladina 23  |  Konzum

Cejkotova domačija, Goče

Pri pojočem vinarju

z mize

z mize
foto: Pastirica

 

S stare ceste med Vipavo in Podnanosom zavijte proti Štanjelu in vrh grebena desno proti Gočam. Cejkotova domačija se je skrila v eni gas blizu cerkve, Mesesneli pa zakurijo pod lonci le za skupine nad osem ljudi in se oglasijo na telefonu 031 398 496.

Specialitete:

 domač kruh, pašta, meso, zelenjava ter sadje in iz njih pripravljene, sezonske jedi; v oskrbo je vključen tudi ogled kleti in vasi ter glasbeni intermezzo.

Vina:

penina, rebula, malvazija, pinela, cabernet sauvignon in predikati iz Davorinove kleti. Če se kdo izmed žganjeljubov ne bo mogel navdušiti nad sedemdeset odstotnim konjakom, mu ne uideta izvrstna grappa iz rozin in liker prunus.

Za šest zložnih hodov smo Mesesnelom odšteli manj od 40 € po osebi.

Med gase, ozke uličice, ki prepredajo Goče, tja do prisrčno urejene hiše za goste Mesesnelovih, nas je zvabilo obsežno, navdušeno priporočilo. Res, Goče so vas, vredna pogleda, najraje enega tistih dolgih, dolgotrajnih, ki jih je Ilovarjev septet celo popoldne prožil s sila udobne terase Cejkotove domačije, ne da bi idilo zmotil en sam samcati moped. Domačija, ki se lahko pohvali s tako pomirjujočim pogledom čez vaške strehe do Nanosa in obronkov Trnovske planote, pa se odlikuje tudi s svojevrstnim zastavkom. Mesesnelovi namreč v oskrbo sprejmejo le po eno večjo družbo naenkrat, potem pa ji strežejo spredaj in zadaj. Brez vsiljivosti in ihte, v lagodnem tempu in režiji gospodarja, ki skrbi za vino, jedrnate razlage in opise, ki druščino popelje na kratko degustacijo v svojo obokano klet ter na sprehod po vasi in ki pred sladico odpoje in na kitari odigra vsaj dve viži Iztoka Mlakarja. Za goste se potrudi tudi ženstvo, ki v kuhinji čara preproste, okusne jedi iz svežih, praviloma avtohtonih sestavin, ne da bi pretiravalo z dizajnom ali količino. Krasen domač kruh in panceta, koromačeva frtalja in bezgovo cvrtje, prvovrstna goveja juha in doma valjani rezanci z divjimi šparglji, s klobaso in jajci nadevana pečenka iz svinjskega vratu, rahli njoki in solata s staranim vinskim kisom so tako kar sami spolzeli po grlu, ki se kljub stalnemu zasipanju z dobrotami ni zasitilo vse do konca scenosleda. V mazivo so mu bili izborni napoji gospodarja, ki se jih kljub alkoholni stopnji drži svežina, v oporo izrazita penina za uvod in po jagodah dehteči predikat, izjemna grappa in damski liker za konec sporeda. Popolna oskrba in oddih. V vasi, kjer se še pick-up zatakne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: