Ivan Ilovar

 |  Mladina 19  |  Konzum

Domačija Novak, Sadinja vas

Pri tajnem scenosledu

  • ocena: 5 / 5

 

rižota

rižota
foto: Pastirica

 

 

 

Sadinja vas leži nad dolino Krke med Žužemberkom in Dvorom, proti njej pa usmerjajo kažipoti Frata/Ajdovec. Z Novaki se lahko zmenite kadarkoli, tudi med tednom, pred obiskom pa morate obvezno zavrteti številko 07 30 87 430.

Specialitete:

domač kruh iz peči, plodovi okoliških travnikov in gozdov, sladkovodne ribe, divjačina, vsakič nekaj drugega.

Vina:

od cvička preko okoliških in primorskih buteljk do lambrusca in fragolina. Če bodo žganjeljubi povrtali dlje od ostrega sadjevca in premalo uležanega orehovca, utegnejo naleteti na vir izbornega brinjevca in zdravilnega smrekovca z žajbljem.

Pri Novakih smo pomazali za okoli 50 € po osebi.

Gor pri Novakih smo Ilovarjevi že imeli zasedanje in bili zadovoljni, a niti približno tako močno, da nas ne bi presenetilo priporočilo enega izbirčnejših in obenem bolj vnetih jedcev, nenasitnega žrela, ki za sabo pušča le prazne krožnike in opustošenje v kleti. Turistična kmetija, ki se je pred leti še zanašala na izročilo, je namreč prestavila v višje obrate, ki jih je bilo slišati tudi iz telefonske slušalke. In kaj bomo v nedeljo jedli? Tisto, kar bodo Novaki sezonskega pripravili, saj se njihovi gostje pustijo peljati in presenetiti. Je kaj lepšega na Dolenjskem - kmetija, ki uživa tako veliko zaupanje, da si gostje tam ne upajo kapricirati vsak po svoje, temveč pojedo od kraja, kar jim je ponujeno? No. Šef, ki suvereno uravnava potek navadno vsaj pet hodov dolgega scenosleda, sicer na začetku vpraša, ali kdo česa res ne mara, za vsak slučaj pa ima vedno pripravljenega asa v rokavu. Ampak Ilovarjev trio se je tokrat izkazal za sila hvaležno publiko in pristal na vsako, tako tekočo kot trdno sugestijo. In ni nam bilo težko, posebej ob s prvovrstnim bučnim oljem okisani, sočni govedini, ki ji ni manjkalo niti rezin kaper, sušenih in presenetljivo okusnih surovih paradižnikov... Zaradi lepšega ali zares? Kot je pokazala iz olivnega olja in travniških zeli sestavljena podlaga štrudlja iz črnih trobent, ki so nam ga postregli za mlačno predjed, kuhajo Novaki z razlogom in ne zavoljo tega, da bi z nevsakdanjimi sestavinami na hitrico očarali goste. Razlog se je triu za trenutek porazgubil z bolj smetanasto kot špargljevo in s prejkone povprečno govejo juho, a privrel na plan z izjemno rižoto, polno divjih špargljev in rumeno od žafrana, ki jo je gospodar za repete ponudil kar s ponve. Vrhunsko, brez odvečnega afnanja, spremljeno z dostikrat duhovitim izborom vin. Novaki, tako vedo povedati njihovi slastni biftki, znajo tudi z mesom, ne maličijo špargljev s čim močnejšim od masla ter parmezana in naberejo mavrahe za posebej priloženo omako. Morda bi si ata Ilovar drugič zaželel, da mu močneje zapečejo čokoladni soufflé, morda bi bolj zdravim jedcem zamašila kapilaro po domače odmerjena sol? Nič ne de, priporočilo velja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: