Ivan Ilovar

 |  Mladina 11  |  Konzum

Osteria Il Pettirosso, Križ (Santa Croce), Kras

Tour de Kras: na primerjavah

  • ocena: 4 / 5

fraska pri zidariču

fraska pri zidariču
foto: Igor Andjelić

V Fernetičih zapeljite na lokalno cesto proti Proseccu in Križu, Il Pettirosso stoji na začetku vasi; če pa hočete do Zidariča na vino in sir, nadaljujte do Nabrežine (Aurisina) in potem desno proti Praproti (Prepotto). V Pettirossu nudijo ribo od poldneva do treh popoldan in od sedmih do enajstih zvečer, ob ponedeljkih začnejo šele z večerjo, ob četrtkih pa pustijo lonce na miru. Zidariča dobite na 0039 40 20 12 23, taščica pa zapoje na 0039 40 22 06 19.

Specialitete:

riba, školjke ter mehkužci Jadrana in hladnejših morij.

Vina:

solidno odprto belo, izbor buteljk s te in one strani meje, s Krasa, iz Brd in Furlanije. Za žganjeljube imenitna grappa, za lajšanje prebavil krasen sorbet.

Večerja v Pettirossu nas je koštala manj od 50 € po osebi.

Ilovarjev trio je imel to nedeljo polna usta dela, saj se je namenil poučiti o dejavnostih na italijanskem Krasu. Ker smo si bili edini, da na izletu v zamejstvo ne velja hiteti in da si pred oštarijo, kjer smo bili naročeni na večerjo ob sedmih zvečer, zaslužimo vsaj aperitiv, se je uvod odvijal v eni takmajšnjih osmic. Če so lahko tokratni vtisi v primerjavo vse manj navdušujočim izkušnjam iz domovine, naj navržemo le to: v osmici z one strani meje ne moreš naleteti na oporečno, drugje kupljeno suho mesovje in bogve kje napaberkovano vino, obenem pa sir ni le tista gumijasta rumena reč na pladnju z narezkom. Morda pa so Zidariči, ki prednjačijo z vitovsko garganjo in strežejo ročno rezan, zrel pršut, salamo, šunko s hrenom in staran sir na kuhinjskih deskah, le izjema? Kdove, če je izjema tudi oštarija Il petirosso (taščica), ki je po kar dveh priporočilih, enem iz kroga kraških vinarjev in drugim iz poštnega nabiralnika, že nekaj časa čakala na preverbo? V Sloveniji, tako na Obali kot drugje, bi jo vsekakor gledali kot sedmo čudo, saj se ima pri nas morsko ribo neredko za prestižni artikel in se jo raje kot ne ugonablja z začimbami, omakami in prijemi. Pettirosso ni restavracija, kjer bi Vas lizali od prihoda do odhoda in potem oskubili do gole kože, le prijetna oštarija s patino vonjav, nevsiljivo razsvetljavo in strežbo, oštarija, kamor greš na školjke, pašto, rižoto, na ocvrto, na plinskem žaru ali v pečici pečeno ribo brez drame in odvečnega protokola. V toliko, in predvsem glede na zanemarljivi seštevek večera, je v lepo primerjavo že inventivnost Pettirossa, ki vidi pri hladnih predjedeh dlje od predvidljivega scenosleda solat, ki valja svojo pašto, rezance in bleke, ki začimbe, koprc, pesto, balsamico, koromač, prilaga le v diskretno odmerjenih količinah. Trio se je v spremstvu primernega vina lahkotno sprehodil mimo carpaccia iz hobotnice in slastnih mariniranih inčunov, bil zadovoljen z buzaro in omako iz rakovice ter nejeverno pohrustal filet brancina v sladkem testu. A ravno takrat, ko bi moral pritisniti piko, bi si dovolil nekaj pripomb. Lepo je, da v Pettirossu povedo, da pač nimajo sveže, za v pečico dovolj velike ribe "s kostmi", še lepše, da prinesejo na mizo tudi zadnjo peščico ocvrtega ribjega drobiža. Ampak zato gigantskih gamberov še ne moreš prekvalificirati v škampe, gojenih oradic pa v verodostojno ribo. Kljub vsemu za seženj nad domačimi podobniki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: