Fatima Džafar

 |  Mladina 36  |  Konzum

Ribje okrepčevalnice, Ljubljana

Projekt girice

najljubši ljubljanski ribji fast food

najljubši ljubljanski ribji fast food
foto: Roza Pajk

Girice lahko pohrustate v kiosku Ribice, kiosku na ljubljanski tržnici, če ga ulovite ob tržnih dnevih poleti do štirih, pozimi do dveh; v okrepčevalnici Ribica, v Plečnikovih arkadah pod Tromostovjem takisto ob tržnih urah; v Konobi Katakombe na Starem trgu 19 vam jih ocvrejo vsak dan med osmo zjutraj in eno ponoči; v podhodu Plave lagune v obedovalnici Bono ribe jih dinstajo ob delavnikih med osmo in sedemnajsto uro, ob sobotah do dveh; v pivnici Trnovski zvon na Eipprovi 17 pa jih izmed pic izbrskate med tednom od devetih do polnoči, v soboto od enajstih do dvaindvajsetih, v nedeljo od dvanajstih do dvaindvajsetih, pozimi kakšno uro manj.

Pijača:

obvezno gemišt, v Konobi Katakombe tudi kaj bolj sofisticiranega, če so ribice preveč potopljene v olje, za želodec enega takratkega.

Ocvrte ribe vas bodo stale od 3,30 do 5,7 evra (s krompirjevo solato).

Vse se je začelo nekega poletnega popoldneva na nabrežju Ljubljanice, ko je sonce svetilo skozi veje vrbe, vince na mizi je bilo pravo, in ko je reka zadišala po postanem, se je prikradel spomin na brajdo stare gostilne Maček in na ... girice! Take dehteče, vroče, male in prozorne, z glavicami, občasno grenkim žolčem in drobovino, pokapane z limono in s priloženim kosom svežega belega kruha. Ker so friteze že zdavnaj izgnane iz naših kuhinj, cvrtje na star način pa za dober teden onečasti stanovanje, ni druge, kot da se girice pojejo v kakšnem obratu ribje hitre prehrane. In smo šli v prestolnici iskat te girice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: