Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 32  |  Konzum

Konoba Morgan, Bracanija

Pri mojstrih žara

  • ocena: 5 / 5

mesovje v obdelavi

mesovje v obdelavi
foto: Pastirica

Prečkajte mejo na Dragonji, zapeljite se do Buj in naprej proti Novigradu, kmalu boste na desni strani cesti ugledali kažipot do Morgana, potem pa Vas od konobe loči le še pet minut ugibanj. Priporočamo rezervacije: .00385 52 774 520.

Specialitete:

ročno rezan pršut, ovčja skuta in sir, mineštre, v sezoni divji šparglji in jurčki, polenta, domača pašta, vseh sort mesovje z žara, jagenjčki, kozlički in teletina pod peko, štrudlji iz krhkega testa. Stalna dobava gosjih jetrc.

Vina:

odprta malvazija in izvrsten merlot, sicer pa cvetober buteljk iz okolice in tujine. Če so Vam razredčili žižole, ste prišli prepozno.

Pri Morganu smo si iz požrešnosti odpeli tudi drugo luknjo na pasu za nekaj več od 40 € po osebi.

 

Si je moč predstavljati ugodnejšo pozicijo: petsto metrov makadama od glavne ceste, na griču, odkoder se preko trt vidi do morja, kjer hladi glavo petero najmanj stoletnih hrastov in kjer ni omembe vrednega soseda, ki bi lahko skalil idilo? Seveda pa familija Morgan, ki se je vgnezdila na omenjenem griču, ne streže samo z lepim razgledom. Če boste med turistično sezono tolikanj preudarni, da se izognete urniku, po katerem obedujejo in večerjajo italijanski gostje, Vas tamladi Morgan brez kaplje znoja ali odvečne besede popelje čez scenosled istrskih dobrot in ga tudi zalije z izbornim vinom.

Čez mejo v Istri resda ni redkost, da se zrel pršut reže z roko in da ga spremlja ustrezen sir ter sočivje, tu ovčja ricotta in grani podobna starina, fige, orehi in melona. Je pa, posebej glede na domovino, kjer sredi poletja praviloma ne znajo predlagati dovolj mile uverture, pravcato odkritje, če lahko omočiš suho grlo s polnovredno paradižnikovo juho, ki jo zmrznjeno, prosto po sorbetu, tu servirajo z žličko in listom bazilike.

Ilovarjevemu kvintetu, ki si je vse od prihoda le pretegoval parklje in užival, sta resda nagnali strah v kosti tako količina kot maščoba fužev s petelinčkom, ki nam jih je za toplo predjed prinesel tamladi gospodar, ampak na pjatu ni po začetni negotovosti ostalo niti za pasji zobotrebec materiala. Morda bi se bolje poučeni medtem zmenili še za grižljaj gosjih jetrc, morda ...

A po bitki, ki je bila kronana s skorjičavo zapečenimi, sočnimi in okusnimi rezinami roastbeefa in florentinca, ki ju pri Morganu režejo pred očmi gostov in katerim prilagajo lepo pikantno peperonato, bučke in melancane z žara ter grobo speštan pire krompir, se je težko izkazati s pametjo. Fenomenalno mesovje, strokovna strežba, uglašena spremljava! Da kar takoj pozabiš na značilne hibe, na kruh iz strgovine, plavanje osebja ob večerem navalu Italijanov, na veliko šibkejši izbor sladic in na žižole v grappi, ki so se zvečer ponujale v hudo razredčeni izvedbi.