Ivan Ilovar

 |  Mladina 29  |  Konzum

Turistična kmetija Jelinčič, Soča

Pri sirarjih

 

 

vrt

vrt
foto: Pastirica

 

Na vas Soča naletite kmalu po spustu z Vršiča, pot do Jelinčičev pa je lepo označena. Jelinčiči imajo poleti odprto vse dni razen sred, konec tedna pečejo jagenjčke in pečenke, a vseeno se velja napovedati na številko 05 388 95 10.

Specialitete:

domač kruh, ovčja skuta in sir, naprodaj tudi v sirarni, gospodarjev špeh in salama, čompe, za zgodnje goste jagenjčki iz pečice, sicer jagnečja rulada, sveže postrvi, štokano zelje, pražen krompir.

Vina:

odprt chardonnay in rdeče Gašparin-Obljubka. Žganjeljubi bodo zadovoljni s sadjevcem in travarico, ki zrači bronhije.

Pri Jelinčičih smo se zasedeli za manj od 25 € na osebo.

K Jelinčičem, tja do vedno prepišne Trente, smo Ilovarjevi pobegnili pred neznosno mestno vročino, poleg preverbe, kakšen sir zori in kakšne jagenjčke ponuja že dobro utečena kmetija, pa smo se tokrat ukvarjali tudi s počutjem gostov iz tujine. Če je sesti na rustikalno urejen vrt kmetije, prisluhniti gospodarici in si pustiti streči vsevdilj popoldneva, je Jelinčič kar pravi naslov za hlajenje organizma in predstavitev trentarskih šeg ter okusov. Saj si ob izdelkih iz ovčjega mleka, katerih kompleksnost in pikantnost od sladke skute in dva meseca starega sira hipno naraste do prelesti slane skute in paškemu siru podobnega "parmezana", želiš le, da bi Jelinčič poskrbel tudi za gladek prehod med siri, ki so doumljivi sleherniku in tistimi, ob katerih v pregovorno nerazviti domovini vzdihujejo le ljubitelji. A le brez skrbi - zaradi gospodarjeve primorsko začinjene salame in špeha, ki se topi na jeziku, bodo vzdihovali vsi, ki ne štejejo kalorij in ne zbirajo holesterola. Le malo manj vzdihovanja bo namenjeno goveji juhi z ribano kašo, jagenjčkovi ruladi, krompirju, ki ga praženega podmažejo z zaseko, v ponvi pečenega pa z domačim maslom, ali postrvem, ki jih eno za drugo jemljejo iz zbiralnika na vrtu, hrustljavo zapečejo, izkoščičijo in potem potresejo z ovčjim sirom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: