Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 26  |  Konzum

Gostilna Kos, Idrija

Na lovu za žlikrofom

 • ocena: 4 / 5

italijani prodirajo

italijani prodirajo
foto: Rudi Jazbec

Kos stoji ob glavnem idrijskem križišču, težko ga boste zgrešili. Kos ob ponedeljkih odpre vrata ob sedmih zjutraj in jih zapre že ob treh popoldan, druge dni vztraja do desetih zvečer, ob nedeljah pa ga ni na spregled.Telefon: 005 372 20 30.

Specialitete:

juhe in mineštre, tudi smukavc, njoki z golažem, žlikrofi z bakalco ali pečenko, potica in zelševka.

Vina:

 pri Kosu vlada odprta in buteljčna ponudba vipavskega kombinata. Žganjeljubi si bodo z veseljem dali na zob lepo zmehčano slivovko.

Pri Kosu smo se prebili skozi žlikrofe za nekaj čez 20 € na osebo.

Ko bi se Ilovarjevi ravnali samo po simpatijah na prvi pogled, verjetno nikoli ne bi šli raziskovat, kaj se skriva pod odbijajočom pročeljem, s katerim se je Kos ustoličil na osrednjem idrijskem križišču. Tudi, ko bi špegali, kaj imajo na krožnikih domačini - pretežno pizze in kalamare - in pregledali barvne fotografije v plastificiranem jedilnem listu, bi nas težko zagrabil apetit. Ker pa smo h Kosu zašli na lovu za idrijskimi žlikrofi, kakor jih opisuje istoimenska zloženka in ker je Kos ena gostiln, ki so "vključene v postopek certificiranja" znamke tradicionalni ugled, smo stali in obstali do kraja. Čeprav so tisto soboto Kosovi komaj dihali zaradi navala tržaških upokojencev, ki jih je v mesto pripeljal festival Idrijske čipke in se je bilo zategadelj potrebno boriti za pozornost osebja, je Ilovarjev trio ugotovil naslednje. Kos ima morda res dolgočasno ponudbo vin in bizarno bero jedi, tudi kak carpaccio, ampak če se držiš tistega, kar bi morale znati mamce v kuhinji in če povprašaš po specialitetah, ki jih ni na jedilniku, odideš zadovoljen.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!