Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 14  |  Konzum

Turistična kmetija Pri Francki, Baredi nad Izolo

Pri severnih bratih

  • ocena: 4 / 5

z vrta

z vrta
foto: Rudi Jazbec

Namesto da jo uberete po obvoznici, se zapeljite v Izolo in oprezajte, kje se gre v Korte, vrh prvega hribčka že zavijete levo proti Baredom in potem samo za nosom do Francke. Francka greje lonce v petek, soboto in nedeljo, z njo pa se zmenite na 05 642 00 57.

Specialitete:

domač kruh, olive in pršut, goveja juha, mineštre in njoki, sezonsko jurčki in divji šparglji, pečenke, klobase in krače.

Vina:

nekam tenka malvazija in soliden refošk, ki ga lahko skupaj z refoškovim likerjem in domačo marmelado vzamete tudi domov. Če Vam bo rutica dvignila pokrovko, si jo pritrdite nazaj z žižolami.

Pri Francki smo obedovali za nekaj čez 20 € po osebi.

Francko smo izvohali pred leti med rutinskim prečesavanjem terena, a se nam takrat ni zdelo, da utegne odgovoriti na kočljivo vprašanje. Torej - kje, če nočeš zaviti v pizzerijo, na Obali še vidiš jesti domačine? Resda Francka, novogradnja z visokimi stropi in prostorno jedilnico ter teraso, ne stoji na jadranski obali, temveč petnajst minut lagodne vožnje nad njo, ampak z domačini posebej okoli nedeljskega kosila ni nobene zagate. Po vsem sodeč pa za mizo ne vabijo gromozanske porcije, temveč kakovost ponujene košte, in tu ima Francka kaj pokazati. Predvsem s pršutom, panceto, zašinkom, belim kruhom in špasnimi domačimi olivami se lahko meri z južnejšimi istrskimi brati, pa tudi točke iz obveznega sporeda, kakor je goveja juha, v kateri tu plavajo meski, okusen golaž in kompaktni njoki, ji ne gredo slabo od kuhalnice.

Že mogoče, da so intervencije sušenega mesovja, ki beli tudi bbobiće in z divjimi šparglji bogato fritajo, nemalokrat na meji vsiljivosti, ampak mesojedi bodo strigli z ušesi. Ob pogledu na lepo zapečeno in ob štirih še sočno kračo, ob prvih vilicah aprila še kislega zelja in nič postanega praženega krompirja je zastrigel tudi Ilovarjev trio, a kmalu omagal in bil na koncu zadovoljen, da sladkega ni ostalo nič razen palačink. Če drži sum, da Francka troši začinko, bi bilo treba dodati, da je nje udeležba v mejah zaznavnega, kar je upoštevajoč verodostojnost jedi, začrtane cilje in dosežke, dovolj za priporočilo. Kadar ravno ni osmice.