Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 13  |  Konzum

Gostilna Pri stričku, Kodrova 8, Ljubljana

Iz drugega turnusa

  • ocena: 4 / 5

pod nožem

pod nožem
foto: Rudi Jazbec

Namesto da s Šmartinske tam pri stolpnici zavijete proti BTC-ju, se zapeljite v Nove Jarše in držite leve, kmalu naletite na prve stričke. Pri stričku se pomudijo z prvimi gosti že ob petih zjutraj in začnejo pospravljati ob šestih popoldne, ob petkih, sobotah in nedeljah pa špilijo salame. Telefon: 01 541 61 71.

Specialitete:

domače sušeno mesovje, enolončnice in obare, pečenke in krače, v sezoni koline in jetrnice, solata z vrta, stričkova rezina. Ob sredah jagenjčki, ob petkih ribe.

Vina:

odprto briško, belokranjsko, štajersko belo, Martinčičev cvičk in lep refošk Sartorija iz Marezig. Fejst slivovka in zažigalni zeliščni napoj.

Pri stričku smo se imeli lepo za okoli 30 € po osebi.

K stričkom smo se Ilovarjevi odpravljali celo večnost, saj nam je oštarija, ki se je skrila med hišami v Novih Jaršah in ki služi za obedovališče okoličanom ter nakupovalcem, s svojim na malice in kosila tempiranim turnusom vlivala strah. Strah, da je tudi najbolj zgodnja ura, ob kateri se lahko sredi tedna računa na sklepčnost in dovolj močno lakoto ekipe Konzuma, še vedno prepozna, da bi Pri stričku izbirali med vsemi dobrotami. Glede izbire seveda drži, da tisto sredino popoldne več nismo mogli ugrizniti v kuhan goveji rep, v jagenjčka in kateregakoli izmed štrudljev. Vendar pa je na listu z dnevno ponudbo še vedno ostalo dovolj vabljivosti za lačno oko, vabljivosti, ki so v veliki meri sad prizadevnosti Marincljevega ata, ki se v več kot zrelih letih uspešno ukvarja s kuho, mesoznanstvom in salamorejo.

Da v naštetih področjih prednjači, so porok tudi gostje, ki tu neredko ne planejo takoj na juho, temveč se radi pomudijo s šunko ali s tistim, kar je nastavljeno v vitrini sredi pokritega vrta. Ker je imel Ilovarjev kvartet prevelike oči za okusno šunko, ki jo postrežejo z ostrim, sveže ribanim hrenom in kuhanimi jajci, je nabodel še spodobno suho klobaso, mazal mesnato zaseko in bil presenečen, kaj vse obsega "podaljšana" žolica - kuhan in okisan goveji jezik, kupček krompirjeve in zeljnate solate.

Ko bi se vozil naokoli, sigurno slejkoprej najdeš bolj prepričljivo govejo juho, umetelneje zakrknjena telečja jetrca in živahnejšega od Martinčičevega cvička, vendar pa Pri stričku bolj od vrhuncev prepriča izenačenost ter pestrost ponudbe, ki se ne uklanja novim smernicam, temveč drži preverjenih receptur in surovin.

Pri stričku skočijo na tržnico po vložen česen, regrat in primo taglio radič, svoje, v sodobnih pečicah vzorno vzdrževane pečenke, najsi gre za sočno raco, mehkega domačega zajčka ali rezino ogromne telečje krače, ne lečje omakamikrače, acoevanih vzdrževanih pečenkzalivajo s posebej pripravljenimi omakami in ne pretiravajo z začimbami. Nasploh pa je kvartetu, ki si je na koncu popravil kalorije z ohridski podobno, stričkovo rezino, godila pozorna, a sproščena strežba in domačno vzdušje. Je mogoče, da si kje - raje, kot da bi lajnali tisti uredu - še ogledajo goste, uganejo njih želje in v potrditev ne rabijo drugega od čistih krožnikov in zadovoljnih obrazov?