Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 10  |  Konzum

Gostilna Krištof, Predoslje pri Kranju

Pri bio kuhalnici

  • ocena: 4 / 5

 

lunar

lunar
foto: Rudi Jazbec

 

Z gorenjske avtoceste se odcepite pri vzhodnem kranjskem izvozu in nadaljujete proti Kranju do rondoja, kjer jo uberete desno in potem v vasi Britof levo, do prvega Krištofovega smerokaza. Ali pa - povprašajte, kako se pride do Brda in na poti zasigurno srečate Krištofa, kjer ne zaprejo vrat niti en dan v tednu, od ponedeljka do petka delajo od poldneva do polnoči, ob sobotah pričnejo šele ob petih popoldan, ob nedeljah pa ob petih že začnejo pospravljati. Telefon: 04 2341 030.

Specialitete:

glede na letni čas ustrojena ponudba, solčavska jagnjetina, z naravno pičo futrane postrvi, divjačina, gosja jetra, sicer pa živila iz kontrolirane ekološke pridelave, vegetarijanski in veganski meni.

Vina:

"informirana" voda in bio sokovi za krepitev organizma, nekaj odprtih in poln hladilnik buteljčnih vin s te in one strani meje. Žganjeljubi se bodo lahko znova seznanili s Štekarjevo kolekcijo ali pa se posladkali s smrekovcem.

Pri Krištofu smo uživali za malo manj od 60 € na osebo.

Kot kaže, so Gorenjci še posebej vneti, kadar gre za novodobna stremljenja k zdravi prehrani. Krištof je denimo prvič, ko smo ga obiskali in mirno prebavili, najraje stregel s ciklusi te ali one svetovne kuhinje, sedaj pa se je odločil, da pridobi na karakterju in specifičnosti s prvim in edinim certifikatom bio menija. Certifikatov se v Krištofovih arhivih kar tare, saj kupuje vse od moke in mesa do regrata od ekološko enako osveščenih kmetov in nudi "informirano" vodo, ki čisti organizem in niža maligane. A tudi, če ste ekoskeptik, lahko družina Boljka, ki namerava sedemstoletno oštirsko tradicijo kronati z ustanovitvijo bio vasi pod Krvavcem, prepriča z lahkotnimi, okusnimi in svojskimi jedmi. Ilovarjev trio je sicer štartal v nizki preži, posebej ata, ki se je odločil za degustacijski scenosled, se je zmrdoval nad še enim ponesrečenim, tokrat fazanjim, sila kislim carpacciom ter nad podhlajenostjo vina in lepo rožnatega roastbeefa, ki ga je naročila zapisnikarica odprave.

Zato pa je mojster Jazbec popadel domač pirin kruh in predel zaradi v konopljinem semenu povaljanega in popečenega kozjega sira na gnezdu svežega motovilca, pa tudi juhe, ovsena s koščki pršuta, koruzna z nadrobljeno kranjsko in bogata obara iz jezersko-solčavske jagnjetine so se odlikovale s preverjenim sožitjem okusov in pametno mero začimb. Krištof pa se peča tudi s sožitjem morja in kontinenta in je tako ustregel vsem, ki imajo krvavice najraje, kadar se razpočijo, z nevsakdanjo kombinacijo ladvicihrustljavo popečenih drobcev krvavice in komaj zaznavnih kozic.

Si je ata Ilovar kdaj mislil, da bo užival v Arvajevi krvavici, bi si lahko predstavljal, da se k steaku tune prileže tudi matevž? Niti ne. Krištof, ki lahko eko ponudbo podkrepi z eko vinom, žal enako prehladnim Lunarjem Movie, ve, kako se opeče meso, denimo filet fazana ali rebrca še mlečnega jagenjčka, in vsevdilj preseneča z okusnimi prikuhami ter svežim sočivjem. Je bil kriv le prehiter tempo strežbe, pretežno podhlajeno vino in ne ravno reprezentativen degustacijski scenosled, da tokrat ni padla najvišja ocena?