Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 8  |  Konzum

Papala, Sejmišče 1, Kranj

Na instantih

  • ocena: 1 / 5

osnovne sestavine

osnovne sestavine
foto: Pastirica

Papala leži na hribu pod središčem Kranja, koncentrate meša vsak dan od desetih dopoldne do desetih zvečer, ob ponedeljkih pa da mir. Telefon: 04 236 09 69.

Specialitete:

morda kak kos polnovrednega kruha.

Vina:

litrske cvička, refoška..-dostojno bio pivo in paleta čajev, napitkov, nadomestkov kave. Najde se tudi šilce tropinovca.

Nekaj smo popapali in veliko pustili za okoli 20 € na osebo.

Ilovarjevi smo že jedli pri rastlinojedih, a nikoli pri tako striktnih, da bi zatrjevali, da je hrana, kar jo pripravijo, oropana jajc in glutena, da jo je moč naročiti tudi brez mleka in da izvira iz vsaj ekološkega, če že ne miroljubnega kmetijstva. Prav, nekateri raje ubijajo samo rastline in se ne pritaknejo ničesar - niti gnoja - kar je od perutnine, drobnice in goveda, ki ga na tovrstnih kmetijah menda molzejo le iz sočutja in pustijo poginiti od starosti.

Nazori gor ali dol, ata Ilovar bi v z dediščino težke hrane obremenjeni domovini, posebej na Gorenjskem, z veseljem použil naročaj sveže zelenjave, ki je ne bi napihnili v hidroponičnem bazenu in ki bi jo birt, vegi, vegan ali neopredeljen krajan, predstavil v najlepši luči. Žal pa kuhinja Papale, kjer imajo toliko povedati o zdravju človeka in planeta, ne temelji na sveži zelenjavi, temveč na instantih, točneje na sončničnem olju in semenih, osnovi neverjetne serije izdelkov nemške firme Lebe Gesund.

Če kreme in zvarke pod znamko iBi, ki jih tržijo tudi v posebnem kotičku Papale, uporabiš nerazredčene, z njimi ravnaš kot z namazi, nadomestki ajvarja, majoneze, nutelle, cacikija, curryja, pesta, zaseke, salse... Če pa jim dodaš le malo vode (in iBi-neze), pa se spremenijo v eno omak, s katerimi v Papali belijo vse od kraja, tudi svoje pizze, ki so vsak dan izboljšane z drugo "dnevno omako". Si je predstavljati k zdravju stremečega vegana, kako se v kuhinji kreativno izživlja in v lonec doda enkrat žlico te, enkrat žlico druge instant omake oziroma koncentrata? Ali pa kuhinjske police v Papali, kjer se drenjajo kozarci z izgotovljenimi okusi? Res? Potem si predstavljajte še v bešamelu utopljeno lasagno, z vegetarijansko salamo narejeni bolonjez brez kakršnegakoli okusa, ki le vizualno spominja na original, s pestom napolnjene čemažne štruklje, poc od raviolov - jedi, v katerih je zelenjava, tudi sintetične bučke, melancane, kumare in paprika, prejkone terciarnega pomena. Saj za polnost košte in, ne dvomimo, sitost strank skrbijo instanti. Katerih se do grla in čez naješ že pri tretjem grižljaju in ki so za povrh tako slani, da se kuharju zadeva dostikrat strga z vajeti.

Verjetno je v luči ponujenega nesmiselno razglabljati o tem, zakaj Papala ne streže z modnim eko vinom, se spraševati, kaj je narobe z olivnim oljem in si razbijati glavo, zakaj tolerirajo smetano in mleko, masla pa sploh ne. No ja. Kaj je pričakovati od oštarije, kjer so se namenili zavdati vonju in okusu gostov z eteričnimi olji in izparilniki? Fej.