Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 4  |  Konzum

Restavracija Brič, Dekani

Pri dveh mrežah

  • ocena: 4 / 5

situacija

situacija
foto: Rudi Jazbec

Brič boste zlahka našli ob stari cesti med Koprom in Črnim Kalom, njegovo natakarstvo pa se trudi in se ne ustavi vsak dan od enajstih dopoldne do enajstih zvečer. Številka za konec tedna zelo priporočljive rezervacije: 05 6580 527.

Specialitete:

domač kruh in olivno olje, jadranska in tujerodna riba, školjke in mehkužci ter kakšen steak.

Vina:

odprto belo in refošk hiše Brič, a tudi buteljke, ki jih strežejo po kozarcih ali vrčkih. Z žganjicami se bodo lahko kosali le pravi moški. Sorbet: ustrezno.

V Briču bodo le najbolj zagrizeni pustili več od 40 € na osebo.

 

Ni in ni bilo sile, ki bi v Brič, tudi takrat, ko se je še imenoval Bivij, zvlekla Ilovarjevega ata. So bila kriva le konec koncev neumestna pričakovanja, češ, če je že jesti na Obali, bi vendarle jedli kje drugje kot ob najbolj prometni cesti in gledali kaj drugega razen industrijske cone? Morda pa je manjkalo le dovolj srčno priporočilo, za katerega je tisto nedeljo, ko je Ilovarjev trio na lovu za flaškonom refoška zaneslo do Briča, poskrbela polna jedilnica Tržačanov. Kaj v tolikšnem številu privablja ne ravno najmanj izbirčne goste, mar samo zelo ugodna ponudba vina, ki ga v preddverju točijo iz sodov, v restavraciji pa nudijo po istih cenah, kakor veljajo v vinotoču?

Seveda Italijane težko ujameš le na vino, tudi če je tako milega značaja kot malvazija, ki nas je najbolj prepričala izmed okušenih vzorcev. Laže gre z ribo, ki jo v Briču lovijo v dve mreži. V eni se najde gojeni brancin, ki je tu namenjen seciranju za carpaccio, v drugi pa lepo zapečeni, kot putrček sočni krasotec, ki je triu zabelil popoldan, brez odvečnih juhic in z enako hrustljavim, čeravno prej pokuhanim krompirjem. Če v sladkasti škampji juhi ujamete kakega škampa in za predjed pospravite slastnega jadranskega lignja z žara, še ne pomeni, da ne boste v ribiški juhi našli plastičnih kozic in serijskih mehkužcev, velikopoteznost Bričeve kuhinje pa se kaže tudi v postanosti grancigule, majoneznem ribjem namazu za pogrinjek, kakovosti belih tartufov in v grdi navadi, da svoj bel kruh in še kaj pogrevajo v mikrovalovki.

V Briču lahko mesojedim ustrežejo s spodobnim scenosledom suhih mesnin, bledo govejo juho in biftkom, ki presega občeslovenska merila, in če je strniti vtise, bi rekli, da koprsko-tržaška prehranjevalnica zasigurno prednjači v svojskem razredu oštarij, ki se ne zaprejo niti en dan v tednu. Upajmo, da izrečeno velja tudi sredi turistične sezone. Pa še to: se v Briču, ki je namenjen tudi promociji istoimenskega vina, najde kdo, ki vidi smisel v pretakanju buteljk v vrčke za odprto vino, medtem ko ponekod, in to celo fini oštirji, počnejo ravno obratno?