Ivan Ilovar

 |  Mladina 51  |  Konzum

Restavracija La Violette, Žalec

Pri Violeti

  • ocena: 4 / 5

portal

portal
foto: Rudi Jazbec

 

Violete ne bo težko najti tam okoli avtobusne postaje v Žalcu, odprto pa ima od osmih zjutraj do desetih zvečer, ob petkih in sobotah celo do enajstih, ob ponedeljkih pa z Georgesom vonjata vijolice drugje. Telefon: 03 571 94 71.

Specialitete:

čebulna juha, gosja jetra in polži, oblečeni jagenjček, pljučna v srajčki, čokoladne sladice.

Vina:

z razlagami in priporočili opremljena vinska karta, izbor penin, nekaj Movie, reprezentančni vzorec Turčana iz Haloz, kaka francoska specialiteta. Žganjeljubi bodo dali na zob katerega od konjakov in se pred odhodom naparfumirali z likerjem iz vijolic.

Pri Violeti smo jedli vse od kraja za okoli 13.000 SIT na osebo.

Ata Ilovar gre včasih tudi na Mladino in prebrska svoj poštni predal, kjer se je nedolgo tega znašla tudi zloženka žalske restavracije La Violette, s pripisom, da gre, za razliko od ljubljanskega Erica, za francosko kuhinjo, ki ni prilagojena slovenskemu okusu. Ker nam pri Ericu niti ni padlo med zobe, da bi se udinjal domorodcem, ker je težko soditi že o domačih, kaj šele o francoskih občih potezah, in ker na celjskem koncu zaenkrat še nismo našli omembe vredne oštarije, La Violette ni dolgo čakala na preverbo. Kar fleten, morda za spoznanje premalo osvetljen kvartir, ki se je ugnezdil v pritličje nemogočih stolpičev okoli avtobusne postaje, lahko, izoliran od zunanjih dražljajev, pomiri čute tudi z izbrano, diskretno muziko, obenem pa ne notranja oprema ne vedenje Violete, ki s s srečno omoženim kuharjem Georgesom drži lokal, ne dajejo vtisa načičkanosti ali igre na statusne simbole jare gospode. Čeravno se je Ilovarjev trio pri Violeti počutil domače, z veseljem listal lepo jedrnat jedilni list in srebal uvodno Isteničevo penino, hladne predjedi niso presegle tistega, kar človek pričakuje v mestni restavraciji - ne prav ognjevitega pršuta, ne čisto sveže tune in ne ravno vrhunskega prekajenega lososa, pridevki, rukola, melone in okisani gozdni sadeži gor ali dol.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: