Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 45  |  Konzum

Gostilna Medvedji brlog, Brestanica

Pri mumificiranih prašnikih

  • ocena: 2 / 5

 

 

paštete

paštete
foto: Pastirica

 

Medvedji brlog brez težav najdete ob cesti med Brestanico in Sevnico, odprto imajo od devetih zjutraj do pol enajstih zvečer, ob nedeljah in praznikih začnejo šele opoldne, ob sobotah pa pa končajo pol ure prej. Telefon: 07 497 16 83.

Specialitete:

divjačinske paštete in salame.

Vino:

bolj klavrn teran, dostojno sremiško rdeče ter borovničevec od privatnika.

Po medvedih nas je pekla zgaga za nekaj manj od 5.000 SIT na osebo.

Že v prvo, ko smo se Ilovarjevi mudili v tik ob progi postavljenem brlogu, mimo katerega v rednih presledkih bobnijo vlaki, ki povezujejo domovino s predeli južneje na Balkanu, smo bili v dvomih. Bi lokalno posebnost, eno redkih oštarij, ki si upajo streči z divjačino in iz te pustolovščine odnesejo živo glavo, priporočali še komu ali bi se odločili za rigoroznejši pristop? Tudi zaradi ne ravno pestre ponudbe posavskih revirjev je prevladala spravljivejša inačica, a brlogu se je odtlej edinole poslabšalo in notri bogato opremljen z lovskimi trofejami služi bolj za predimenzionirani bife, kamor lovska in druga bratovščina zaide na kapljico rujnega, okoličani pa na odmerek divjačinske paštete ali eventualno kalamare.

Po pravici, zakaj ponudba razločno kaže, da brlog ne vidi veliko gostov in da v njegovi kuhinji zato prvi glas poje mikrovalovka in se še največkrat odpira pokrov zmrzovalne skrinje. A tudi če bi bile jedi, vključno s pogretimi domačimi žemljicami, odmrznjenimi juhami in plastično zelenjavo iz vrečke sveže, jih vsaj v polovici primerov kmalu ugonobi pretirana in nesmotrna raba začimb. Ilovarjev trio je tako, pustimo solidno salamo iz divjega prašiča in par okusnih paštet (svinja, srna), zvijala zgaga zaradi kupa rožmarina v jelenovi in merjaščevi pašteti, pozneje pa kar nismo mogli verjeti svojim brbončicam: kdo zaboga daje klinčke v govejo juho?

Verjetno ista roka, ki iz goveje naredi divjačinsko že s pomočjo z divjačino polnjenih raviolov in ki je izumila najbolj pretresljivo jed popoldneva, sezone in petletke, do stopnje podplata presušene bikove prašnike "z žara", menda sad ponesrečenega pogrevanja ali pokvarjenega programa mikrovalovke. Seveda se je tudi gamsov steak skrčil na tenak in trd šnicel, seveda ni težko uganiti, da v brlogu poleg mesa prilagajo pomaranče - in ananas! - in da v njihovih kremšnitah ne najdeš prave smetane, kakor se tudi poleg narezka priloženo maslo izkaže za veliko bolj zdravo margarino. Pa prej omenjena živa glava? Morda jo odnesete s to popoldne še najboljšim jelenovim tournedojem, pardon, tornadom, ki nas je v jedilnem listu nasmejal že ob prejšnjem obisku, morda se Vam prikažejo domači krompirjevi ocvrtki. Še dobro, da Ilovarjevi s sabo včasih nesemo tudi službenega psa.