Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 30  |  Konzum

Turistična kmetija Madronič, Prelesje

Na fish'n chipsu

  • ocena: 4 / 5

prehrambena veriga

prehrambena veriga
foto: Pastirica

 

Do Starega trga pri Kolpi pridete s kočevske ali črnomaljske strani, v vasi pa jo uberite proti Kolpi in glejte, iz katere smeri vozi največ avtomobilov z zadovoljnimi posadkami. V sezoni cvrejo Madroniči postrvi vse dni v tednu od pol devetih zjutraj do desetih zvečer, če jih boste pogrešali, ko bo hladneje, pa zavrtite 01 894 36 01.

Specialitete:

postrvi. Pozor, gneča!

Vina:

odprto belo in modra frankinja. Žganjeljubi si bodo v okolici zlahka našli kaj presunljivejšega od Madroničevega sadjevca.

Pri Madroničih boste težko pustili več od 3.000 SIT na osebo.

Marsikdo si še vedno predstavlja, da se v Beli krajini, deželi dobrovoljčkov, vrtijo jagenjčki za vsakim vogalom. Pa ne bo držalo. No, enega, vzorno zapečenega, je ata Ilovar zavohal v vasici, kjer je šotoril in uničeval zaloge poživil, ampak šlo je za zasebno zakusko in privatni krematorij na vrtu, telefonade pa tokrat niso obrodile sadu in so z nedoločnimi in neprepričljivimi odgovori zbudile vtis, da Belokranjcem gostinstvo ni ravno pisano na kožo.

Zato pa so dogodivščine okoli prve rezerve jagenjčka, bojda izjemno postrvjo, ki da jo cmarijo Madroniči ob jezu na Kolpi, postregle z neprimerno prijetnejšo sliko. Pozabite na ribiške koče ob Savi in tudi na tisto ob Besnici, Madroniči imajo pod svojim drevoredom ob Kolpi pravo veleprehranjevalnico, na prosto mizo pa morate neredko počakati, da odidejo prvi zadovoljni gostje. Kljub neverjetnemu navalu in kapacitetam pa lica domačih ne kazijo gostinske gube in mrde, za svoje potrebe se znajdejo s spodobnim odprtim vinom, atrakcija domačije, v koruzni moki povaljana in z vseh strani zarezana, malone filetirana, hrustljavo prepečena postrv pa kljub prometu ne utruja z zadahom, ne cedi se od maščobe in je tudi ne prelivajo s tržaško omako, ki jo dobiš posebej.

Resda so obljubljanske pečenjare postrvi kot zadnji krik ponudile krompirjevo solato, ampak Madroničevi pommes frites se niso izlegli v zamrzovalniku in njihovo solato ni pojila hidroponika. Vse kaj drugega bi sicer porekli za s kemijo prepojene čokoladne rezine, ampak glede na ne ravno bogato ponudbo ob poleti sila obljudeni Kolpi Vam utegne Madronič zagotoviti preživetje. Ali vsaj malico.