Ivan Ilovar

 |  Mladina 22  |  Konzum

Domačija Amon, Olimje

Pri golfistih

  • ocena: 3 / 5

amon (notranjost)

amon (notranjost)
foto: Rudi Jazbec

Zavijte v Podčetrtek in potem levo proti Olimju, kmalu boste videli prvi Amonov kažipot. Pri Amonu nimajo nikoli zaprto, on petkih in sobotah delajo od enajstih dopoldne do enajstih zvečer, drugače pa lahko končajo že ob desetih. Telefon: 03 818 24 80.

Specialitete:

domač koruzni kruh z gosjo pašteto, suhe mesnine gospodarja, prežganka, pečene race lastne reje, biftki, kapitalni ocvirki.

Vina:

iz lastne kleti, odprt chardonnay, aromatični sauvignon, modra frankinja in Amonov izum, fragamay ter buteljke, tja do poznih trgatev. Uglajene žganjice, slivovka, viljamovka in pelinkovec, ne presladek sorbet.

Čeprav nismo pretiravali, smo pri Amonu pustili čez 8.000 SIT na osebo.

Na tem mestu se ne bi spuščali v mučna razglabljanja, kdaj so se igralci golfa prelevili v golfiste in kdaj med tranzicijo je golf na vrhu dokazovanj jare gospode, kdaj je komu uspelo ali ne, nadomestil tenis. Niti se ne bi spraševali, kaj razen očiglednega profita je Amonu bilo, da je na svojem posestvu uredil golfistični mimimundus, žepni vadbeni poligon, kjer se lahko učiš vse od nabijanja v daljavo do kopanja v pesku. Raje se vprašajmo, ali je Amonova restavracija vredna svojega imena in ali se je z novimi, upajmo da zahtevnejšimi jedci, kaj spemenila ali celo izboljšala ponudba. Veter sprememb od takrat, ko smo prvič obiskali rustikalno leseno jedilnico in se čudili, kako da se kljub tolikšnim kapacitetam tam še vedno dobro je, na srečo ni prepihal Amonovih sušenih mesnin, šunke, salame in zašinka, ki prepričajo z okusnostjo, niti močne račje paštete, ki jo mažeš na domač koruzni kruh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Ivan Ilovar

 |  Mladina 22  |  Konzum

  • ocena: 3 / 5

amon (notranjost)

amon (notranjost)
foto: Rudi Jazbec

biftek (prerez)

biftek (prerez)
foto: Rudi Jazbec

Zavijte v Podčetrtek in potem levo proti Olimju, kmalu boste videli prvi Amonov kažipot. Pri Amonu nimajo nikoli zaprto, on petkih in sobotah delajo od enajstih dopoldne do enajstih zvečer, drugače pa lahko končajo že ob desetih. Telefon: 03 818 24 80.

Specialitete:

domač koruzni kruh z gosjo pašteto, suhe mesnine gospodarja, prežganka, pečene race lastne reje, biftki, kapitalni ocvirki.

Vina:

iz lastne kleti, odprt chardonnay, aromatični sauvignon, modra frankinja in Amonov izum, fragamay ter buteljke, tja do poznih trgatev. Uglajene žganjice, slivovka, viljamovka in pelinkovec, ne presladek sorbet.

Čeprav nismo pretiravali, smo pri Amonu pustili čez 8.000 SIT na osebo.

Na tem mestu se ne bi spuščali v mučna razglabljanja, kdaj so se igralci golfa prelevili v golfiste in kdaj med tranzicijo je golf na vrhu dokazovanj jare gospode, kdaj je komu uspelo ali ne, nadomestil tenis. Niti se ne bi spraševali, kaj razen očiglednega profita je Amonu bilo, da je na svojem posestvu uredil golfistični mimimundus, žepni vadbeni poligon, kjer se lahko učiš vse od nabijanja v daljavo do kopanja v pesku. Raje se vprašajmo, ali je Amonova restavracija vredna svojega imena in ali se je z novimi, upajmo da zahtevnejšimi jedci, kaj spemenila ali celo izboljšala ponudba. Veter sprememb od takrat, ko smo prvič obiskali rustikalno leseno jedilnico in se čudili, kako da se kljub tolikšnim kapacitetam tam še vedno dobro je, na srečo ni prepihal Amonovih sušenih mesnin, šunke, salame in zašinka, ki prepričajo z okusnostjo, niti močne račje paštete, ki jo mažeš na domač koruzni kruh.

Po drugi strani pa se ni spremenil niti izbor sirov, menda edamca in gaude, pa tudi skutni namaz razodeva, da nabavni ni skočil dlje od samopostrežne. Na srečo je vse kaj drugega trditi o juhah, s kumino začinjeni prežganki, močni goveji in z jurčki, lisičkami in štorovkami povsem nasičeni gobovi, ki ni videla zoprnih gostil, na srečo ima Amon, ki je izumil in zaščitil mešanico fragamay (z gamayem popolnjena modra frankinja) v kleti dovolj odprtega in buteljčnega vina, da se lahko znajdejo tako vsakdanji kot zahtevnejši gostje. No. Zahtevnejši bodo verjetno opazili, da kuhar povsodi, tako zraven narezka kot za prilogo glavnim in celo čez zeleno solato, vsiljuje umetno zelenjavo, na prvem mestu papriko, potem paradižnik in bučke, in da v njegovih kozjanskih žlikrofih v skutni izvedbi akutno primanjkuje skute.

Veliko sočneje se odreže debel in strokovno pečen, okusen biftek, veliko več slin se pocedi ob kožici pečene race, ob kapitalnih ocvirkih, ki žlahtnijo mlince ali ob rdečem zelju, medtem ko lahko telečja zarebrnica služi edinole za trening čeljustnega mišičevja. Ampak kdo, posebej v luči ranga restavracije in golfistične klientele, zmlati tolikšne porcije, kdo pokonča cele pol race? Kot kaže očitno neskladje med kakovostjo in ceno, s katero Amon prav gotovo ne more vabiti okoličanov, ni edino, ki vlada domačiji. Ma, tudi če oblečeno jabolko Vital zaudarja po fritezi - glavno, da se imamo radi.