Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 20  |  Konzum

Gostilna Simon, Vrhnika

Na lovu za biftkom

  • ocena: 3 / 5

kapesanta

kapesanta
foto: Igor Škafar

kasata

kasata
foto: Igor Škafar

Naredite nekaj krogov po Vrhniki in zatrdno boste našli Simona. Simon ima odprto na petek in svetek od enajstih dopoldne do desetih zvečer, le v nedeljo zaključi že ob petih. Telefon: 01 755 24 60.

Specialitete:

divjačinska pašteta, čebulna juha, škampi, kapesante, štrudli.

Vina:

odprt Peršoljin beli pinot in cabernet sauvignon, cvičk ter refošk in nekaj briških buteljk.

Pri Simonu smo se odteščali za okoli 8.000 SIT na osebo.

Ko ata Ilovar sliši za dober biftek, takoj poprime za telefon, saj se ta, dozdevno tako preprosta jed izven Istre le redko pojavlja v zaželeni kondiciji in obdelavi. Morda pa pri Simonu na Vrhniki vedo, kaj je dober biftek, morda pa sloves, češ da so bili ena prvih oštarij, ki je nudila juhe v kruhovih skodelah, še kaj velja? Da vidimo. Simon, ki ima notri nobel obedovalnico s stilskim pohištvom, starinami in portretom Cankarja vred, ima zunaj kar prijetno oazo, kjer si lahko Vrhničani privoščijo tudi nekam debele pizze in kjer zaklenjen rjavi zidani žar. V dobro mu je šteti kratek jedilni list, platnene prtičke, primerne kozarce in krožnike ter prijetno vlaknato divjačinsko pašteto, v minus pa, da domač kruh in skodela, v kateri strežejo dostojno gobovo juho, občutno zaostajata za izdelki vrhniške pekarne.

Res je, da pri Simonu ne uporabljajo živilskih ekstraktov, po drugi strani pa njihova goveja boleha za anemijo in lahko ugodi le, kadar z njo zalijejo čebulno juho, eno bolj posrečenih v domovini. Če smo ravno pri primerjavah, naj omenimo, da Simon s Peršoljo presega siceršnjo ponudbo odprtih vin in da bi se mestni jedec zlahka zadovoljil z njegovimi kapesantami in škampi z žara. Vendar pa druga poje z enako obdelanimi jurčki nepredvidljivega okusa in s povodom odprave, tako žrebičkovim kot govejim biftkom, katerima zaradi prepočasne in predolge peke manjka soka in mehkobe. Bi si Ilovarjev trio bolj zadovoljno oblizoval muštace, ko bi, namesto da žveči prvovrstne kose mesa, nabodel nedeljsko pečenko z restanim? Morda, a sedaj je prepozno za kesanje. Kakor je tudi prepozno, da bi, poučeni z vseslovenskimi običaji, posebej naročili, naj nam štrudla ne pogrejejo v mikrovalovki.