Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 11  |  Konzum

Turistična kmetija Legastja, Trnovec

Na kremšniti

  • ocena: 4 / 5

žolca

žolca
foto: Rudi Jazbec

sladki kot

sladki kot
foto: Rudi Jazbec

Če se peljete z ljubljanske strani, zavijte pred Medvodami levo proti Goričanam in nadaljujte ob Sori navzgor do odcepa za Katarino, ob cesti kmalu ugledate Legastjine poslikave. Legastja nudi kremšnite od poldneva do desetih zvečer, ob nedeljah in praznikih odprejo že ob osmih, ob ponedeljkih pa špilijo klobase. Koline ujamete na: 01 36 11 142.

Specialitete:

domače suhe mesnine in klobase, obare in pečenke, pražen krompir, kremšnite.

Vina:

odprto belo, cvičk od žlahte in teran iz Dutovelj. Domač sadjevec v 0.3 in 0.5 izvedbi.

Pri Legastji smo pretiravali za okoli 4.500 SIT na osebo.

Prva odprava Konzuma na Katarino je morda razočarala, a zato obrodila sočno, interno vaško polemiko na internetnih straneh - glej: Mladina 3, Na kivi kolinah - pravo čtivo za turobne zimske večere. Spotoma, ko se je Ilovarjev "kvartet alkoholikov" vračal v dolino, pa je postregla tudi z opcijo, vsaj če je bilo sklepati na osnovi telečje obare in terana, s katerima je izvidnica sprala zgago s Katarine. V bistvu je šlo za presenečenje, saj Legastje nismo imeli za kaj drugega od oštarije, kamor se gre na pivo in šnops in mogoče narezek, sedaj pa se je prelevila v turistično kmetijo, vabi turiste s kremšnito na izvesku in ima v svoji jedilnici razstavo bizarnih slik. Domneve pa je razpihal lokalni poverjenik Konzuma, ki je vedel, da so vajeti prevzeli tamladi in da delajo svoje koline, a ne samo koline, temveč tudi vrsto suhih mesnin, zaradi katerih je kapnilo na Ilovarjev telefon med poizvedbo.

No. Od vrste sta se na pladnju z narezkom znašli le salama in (za)šink, ki sta z mesnato žolco in pitnim cvičkom vseeno kar dobro pokrili uvodne, zaradi slow tempa vedno večje luknje. Legastja se ni nevemkako odrezal z juhami, predvsem s pomanjkanjem okusa v gobovi, v kateri so brez haska menda kobacale tudi štorovke, po pričakovanju pa se je razmahnil z mesovjem. Ko bi se s sokovi kuhane klobase lahko merila tudi pusta pečenica, ko bi malce bolj popekli sicer dostojno krvavico, ko ne bi na sočno svinjsko pečenko in polnjena telečja prsa zlivali slane omake, bi Ilovarjev sekstet predel, kot je predel zavoljo praženega krompirja, ki je s skorjico in zapečeno čebulo pač daleč nad občeslovenskimi standardi. Legastja, ki drugje ne troši praškov, se z njimi dovolj posrečeno kosa pri kremšnitah ter, manj posrečeno, pri svojih rezinah in penastih tortah, in je v luči okoliške ponudbe definitivno opcija. Če ga seveda ne pogoltne promet, zaradi katerega se že sedaj potijo v žepni kuhinji.