Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 4  |  Konzum

Turistična kmetija Pri Mihelnu, Orle

Na paraleli

  • ocena: 3 / 5

koline

koline
foto: Pastirica

pročelje

pročelje
foto: Pastirica

V Rudniku zavijte, kamor kaže tabla proti Orlam, in se peljite navkreber do prve res velike Marije. Pri Mihelnu še najraje kuhajo konec tedna, ko imajo odprto od devetih zjutraj do desetih zvečer, dobite pa jih na telefon 01 366 75 38.

Specialitete:

koline in enolončnice z, potice in flancati.

Vina:

odprt sauvignon, dostojen cvičk in še boljši teran. Žganjeljubov ne bo spalila niti ena iz vrste žganjic.

Pri Mihelnu smo futrali cucke za okoli 4.000 SIT na osebo.

Za tretjo letošnjo paralelo obmestnih kolin je po debaklu na Katarini poskrbela diagonala, saj jo je Ilovarjev kvartet ta teden urezal v povsem nasprotno smer, do Orel, kamor pripešači veliko manj izletnikov in kjer futra lačne in območne cucke ustrezno manjša in prijetnejša turistična kmetija, streže pa, namesto živčnih natakarjev, domači fante. Prednosti intimnejšega kvartirja smo občutili tudi sami, saj se je v kuhinji tudi ob za bogaboječe pozni uri še dalo zmeniti za takorekoč a la carte krvavice, ki jih pri Mihelnu skupaj s sušenim mesovjem - najbolj izrazita: konjska salama - nabavljajo pri mesarju. Naj pristavimo: pri kar izvedenem mesarju, ki krvavic ne uničuje z močnimi začimbami in ki ne štedi s krvjo.

Pri Mihelnu te krvavice, pa tudi manj priporočene pečenice, opremljajo s skorjico, kuhajo lepo rahle, če že ne izjemno okusne ajdove žgance in imajo vir res kislega zelja. Resda bi v sicer čisto spodoben ričet, tudi v verzijo brez, sodila vsaj rebrca, resda joto, ki je v paraleli s segedinom prejšnjega tedna trideset kilometrov bliže Primorski, kazijo s paradižnikom oziroma koncentratom in jim v toplejših mesecih zmanjka idej. Vendar pa pomanjkanje ambicij vsaj pozimi odtehta dovolj poštena košta in dovolj pošteno vino, predvsem teran, da se človek ne odkotali nizdol dolgega nosu. In koline? Zaenkrat pri Travnarju vodijo.