Marcel Štefančič, jr.

23. 4. 2008  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

Preden se stegneva

The Bucket List, 2007 Rob Reiner

Preden se stegneva

Preden se stegneva

Nikoli ne bo bolje.

Preden se stegneva je komedija o umiranju, v kateri igrata Jack Nicholson in Morgan Freeman. Koga igrata? Sebe. Bilo bi hecno, če bi igrala drug drugega, saj veste, Nicholson Morgana in Morgan Nicholsona, toda ne - Nicholson igra Nicholsona, Freeman pa Freemana. Nočeta razočarati publike. Okej, Nicholsonu je ime Edward, Freemanu pa Carter, kar pa ne pomeni prav dosti. Hočem reči, to nas ne zavede. Nicholson igra pompoznega, sebičnega, nestrpnega belca, ki ga vsi sovražijo - tako kot v filmih Bolje ne bo nikoli, Dvojna igra, Ljubezen je luštna stvar, Zadnji dobri možje in tako dalje.
Freeman igra modrega, altruističnega, stoičnega, solidarnega črnca, ki belca razume onstran tega, kar reče - tako kot v filmih Sedem, Neoproščeno, Kaznilnica odrešitve, Punčka za milijon dolarjev, Nedokončano življenje, Robin Hood - Princ tatov in tako dalje. Nicholson igra vedno belca, ki misli, da ve vse odgovore, pa vemo, da jih ne ve - Freeman igra vedno črnca, ki ne misli, da ve vse odgovore, pa vemo, da jih ve. In zakaj vemo, da ve vse odgovore? Ker zna biti tako čudovito inferioren. Le nekdo, ki je superioren, zna biti tako čudovito inferioren. Tako je bilo v starih h'woodskih filmih, tam nekje v štiridesetih, predvsem v »ženskih« melodramah, v katerih je vlogo Morgana Freemana vedno igrala ženska - to, da je znala biti tako čudovito inferiorna, je bil dokaz njene dejanske superiornosti. Toda tedaj so ženske igrale vsaj ženske - danes ženske igra Morgan Freeman. Ali bolje rečeno: Freeman zamenja ženske. Ko moški sreča Freemana, ženske ne potrebuje več. Hja, Freeman je izpolnitev seksističnih fantazij. In film Preden se stegneva temu z veseljem prikima. Pazite: Nicholson igra magnatskega zdravnika, lastnika bolnišnice. Zdaj je samski, toda imel je kopico soprog, ki jih imenuje »nadaljevanja«, sequels. Ženske so bile zanj le motnja. Freeman igra mehanika, družinskega človeka, ki je 47 let poročen z isto žensko. Toda nekega lepega dne se znajdeta v isti bolnišnici, v isti sobi, oba s fatalno diagnozo - obema namreč povejo, da bosta živela le še slabo leto. Se obnašata kot na smrt obsojena? Ne, ampak se obnašata kot Nicholson in Freeman - Jack naredi vse, da bi bil čim bolj zoprn, Freeman pa vse to stoično prenaša. In seveda, vemo, da ve vse odgovore. Hej, če ve vse odgovore na vprašanja v TV kvizu »Jeopardy«, potem ve tudi odgovore na vsa filozofska vprašanja! Ko po uvodnih napetostih in otipavanjih med njima klikne, ko torej ugotovita, da sta si usojena, skleneta, da bosta v teh zadnjih trenutkih svojih življenj storila vse tisto, kar prej nista. Spišeta celo »bucket list«, ultimativni spisek »zadnjih želja«, ki jih potem tudi praktično obkljukata. Pomeni, da turistično prepotujeta svet (Kitajski zid, egipčanske piramide, Taj Mahal ipd.), da napihujeta svoj adrenalin (skydiving, dirke), da žgeta svoje hormone (bejbe), da debatirata o Bogu in drugih rečeh, o katerih lahko moški debatira le z moškim. In tu je poanta: moški lahko stvari, v katerih najbolj uživa, počne le z moškim, brez žensk. In dalje: vse to, kar počneta tik pred smrtjo, bi počela že prej, če jima ženske tega ne bi preprečile. Ženske so le motnja. Ko Nicholson in Freeman izvesta, da bosta umrla, je to idealna pretveza, da se te motnje znebita. Preden ste stegneva je film, v katerem moški drug drugemu postavljajo spomenike. In ženske, ki so vso filozofijo pobrale v TV kvizih in telenovelah, ob tem jočejo.


Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.