Borut Mekina

 |  Mladina 22

Delo in Večer spet naprodaj

Najpomembnejši pivovar, Boško Šrot, je spil svojo obljubo: medije ponovno ponuja politiki

Karikatura v Večeru, ki naj bi Andrijano Starina Kosem dokončno prepričala o nujnosti zamenjave vodstva.

Karikatura v Večeru, ki naj bi Andrijano Starina Kosem dokončno prepričala o nujnosti zamenjave vodstva.

»Kako elita nadzoruje medije?« Ameriški lingvist Noam Chomsky v enem najbolj znanih odgovorov novinarsko vprašanje postavi na glavo: »Kako nadzoruje General Motors? To ni vprašanje. Eliti ni treba nadzorovati General Motorsa, saj je njena last.« Nad razmerami v Sloveniji Chomsky verjetno ne bi bil presenečen, njegovo pravilo bi se potrdilo. Bi pa ga verjetno šokirala primitivnost slovenske elite in dejstvo, da namesto General Motorsa nastopajo varilci piva. Na vprašanje »Kako Pivovarna Laško uveljavlja svoje interese skozi Delo« bi Chomsky moral odgovoriti bolj po domače: »Banalno. Tako da Boško v pivovarni uredniku pove, kaj naj v časopis piše, ali pa časopis posodi na lizing.« Tudi zadnji element v historiatu mešetarjenja z mediji pod Alpami, ki zadeva Janeza Markeša, odgovornega urednika Dela, sodi po stilu v to kategorijo.
V sredo, 28. maja, popoldne sta Markeša obiskala prva nadzornica Dela in predstavnica Pivovarne Laško Andrijana Starina Kosem ter direktor Dela Peter Puhan. Dejala sta mu, da bodo v torek, 3. junija, na seji nadzornega sveta začeli postopek njegove razrešitve. Kot razlog sta navedla njegovo »nekooperativnost«. Nič posebnega. Zanimivo pa je, kar je v četrtek Markeš razložil urednikom. Na kosilu 8. maja v prostorih Pivovarne Union, ko so skupaj obedovali Markeš, Stojan Zdolšek, Peter Puhan, Andrijana Starina Kosem in predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, naj bi slednji brez ovinkarjenja Markešu povedal, »da je treba podpreti Pahorja in rušiti Janšo«. Podobno naj bi zahtevala tudi Kosmova. Sledila je Zdolškova reakcija. Dejal je, da je začuden, saj naj bi Markeša predlagal za odgovornega urednika z obljubo, da ne bo sprejemal političnih navodil. Ker se je Šrot po Zdolškovi reakciji umaknil - dejal naj bi, da besede »vzame nazaj« -, je Markeš do tega tedna o dogodku molčal. Pivski incident v Unionu nam je v celoti potrdil tudi Zdolšek, Kosmove pa nam ni uspelo priklicati.
Lastniki medijev imajo sicer pravico nastavljati in odstavljati odgovorne urednike. Nastavljajo lahko seveda tudi takšne profile urednikov, ki so jim blizu po političnem prepričanju, čeprav je konkreten pritisk na urednike in novinarje skregan z osnovnimi načeli novinarskega dela. Poleg tega ima Pivovarna Laško v Sloveniji v nasprotju z drugimi okolji z Delom, Večerom in Slovenskimi novicami monopol nad dnevnim časopisjem. In kot tretje se je Šrot po znanem mešetarjenju z mediji v zadnjih treh letih in povečani občutljivosti javnosti zaradi reforme RTV Slovenija v edinem intervjuju za Delo pred nekaj meseci javno zavezal, da medijev za svoje politične interese ne bo zlorabljal. Šrota je tedaj novinar vprašal, kako se brani pred očitki, da Delo uporablja v lastno korist. Odgovoril mu je, da prihajajo ti očitki od tistih, ki so vpliv na Delo izgubili, torej od SDS in predsednika vlade Janeza Janše. Laško se po njegovih besedah nikoli ni vmešavalo v uredniško politiko, saj Laško pri Delu zanima zgolj poslovni rezultat. Nato pa je Šrot dal »javno zavezo, da Dela ne bom zlorabljal za svoje zasebne potrebe ali za potrebe skupine Pivovarna Laško«.
Razlogi, zaradi katerih Šrot pol leta pred volitvami reže Markeša, kažejo, da so v pivovarni prelomili javno obljubo in da se je Šrot v tajkunskem boju z Janezom Janšo odločil izkoristiti svoj medijski monopol. V tej luči postanejo razumljivejše tudi zadnje spremembe na Večeru, kjer so družbe okrog Pivovarne Laško na skupščini združile funkcijo odgovornega urednika s funkcijo direktorja. Takšna ureditev omogoča lažji in bolj neposreden nadzor nad novinarji in uredniki ter nad vsebino časopisa. Lastniki Večera sicer ves čas trdijo, da so se za omenjeno potezo odločili iz poslovnih razlogov, vendar je zanimivo, da so se za takšno »poslovno potezo« odločili šele po tem, ko je mesto odgovornega urednika zavrnil Jani Sever, bivši urednik Mladine in sedanji urednik spletnega portala Vest. Severju so ponujali tudi mesto urednika Sobotne priloge Dela. Ponujali so mu torej mesti urednikov, ki sta bila imenovana še v času, ko je bila Pivovarna Laško v izjemno prijateljskih odnosih z vladajočo koalicijo.
Da v Pivovarni Laško niso izgubili kompasa in da gre za poteze, ki so jih že kar nekaj časa načrtovali, dokazuje tudi raziskava medijske hiše Delo. Indikativna pri njej ni toliko vsebina kot dejstvo, da jo je vodstvo časopisa opravilo za hrbtom novinarjev in uredništva in da je tudi odgovornemu uredniku Dela Markešu (in Zdolšku) niso želeli pokazati. Analitiki v Delovi službi so tako očitno v tajnosti in po navodilu direktorja oziroma Andrijane Starina Kosem analizirali več kot 2200 komentarjev in člankov, ki so bili objavljeni od januarja do marca tega leta na prvih petih straneh Dela in v Delovi Sobotni prilogi. Namen raziskave naj bi bil »preveriti« pogostost pojavljanja posameznih izbranih politikov, pogostost pojavljanja parlamentarnih političnih strank in konotacijo prispevkov. Z njo je vodstvo Dela dobilo tudi podatke o tem, kateri novinar v kakšnem smislu (negativno, nevtralno ali pozitivno) piše o kaki pomembnejši politični osebnosti ali politični stranki.
Pivovarna Laško je že prej svoje lastništvo nad mediji grobo izkoriščala. Konec koncev je to v diplomskem delu jasno napisala tudi Anica Šrot Aužner, žena Boška Šrota in solastnica njunega družinskega podjetja Atka Prima, ki je danes na začetku pivovarniške lastniške verige. Prvič se je Laško za nakup 24,99-odstotnega deleža Dela februarja 2003 odločilo tudi zaradi vpliva, »ki ga ima časopisna hiša na oblikovanje javnega mnenja in s tem na politiko«, je ugotovila Aužnerjeva leta 2005. Naslednjič je Pivovarna Laško v zameno za ugoden nakup Mercatorjevih delnic Delo posodila vladi. Laščani so se leta 2005 sami odpovedali svojim članom nadzornega sveta in namesto njih postavili tiste, ki jih je hotela politika. Ali sedaj Delo na posodo ponujajo Pahorju? Pahor to seveda zanika. O kakršnihkoli dogovorih ali uslugah s strani Pivovarne Laško ne ve nič. »Vsi moji sodelavci, ki bi imeli dovolj moči, ki bi lahko karkoli dosegli s takšnimi dogovori, vedo, da v vsem času, ko vodim stranko, nikoli nisem in tudi nikoli ne bom - ne samo kapitalsko, ampak tudi drugače - zagotavljal vpliva v medijih. Moj odnos do medijskega prostora je popolnoma jasen. Nimam ne želja ne pravic, da bi se kakorkoli v to vtikal. Svobodo tiska jemljem za osnovo demokracije,« nas je prepričeval Pahor.
Odgovorni urednik enega najuglednejših časopisov, angleškega Guardiana, Alan Rusbridger je mesto zasedel pred 13 leti. Nadomestil je Petra Prestona, ki je Guardian vodil 20 let. Pred njim je Guardian 20 let vodil Alastair Hetherington. Večer je samo v zadnjih osmih letih zamenjal pet odgovornih urednikov, Delo štiri. Na Delu in Večeru se je vrtiljak začel v trenutku, ko so novinarji in uredniki okoli leta 2000 izgubili lastništvo. Ker se je za nakup Večera pripravljalo neko tuje podjetje, je po politični poti intervenirala Nova KBM, ta pa je razmeroma hitro Večer »podarila« laščanom. Zamenjani odgovorni uredniki tudi zaradi visokih odpravnin neradi javno govorijo o ozadju. Tokrat se je po dveh letih odločila o ozadjih spregovoriti Darja Verbič, ki je bila odstavljena leto dni po zamenjavi oblasti.
Povedala nam je, da je bila odstavitev zelo banalna. Po dogodkih na Delu naj bi oba z direktorjem (Marko Tišma) pričakovala, da se bo to zgodilo. Da bo zamenjana, ji je na kavi uradno sporočil tedanji predsednik nadzornega sveta Črtomir Mesarič, po tem ko je z njim dvakrat prišla v »nesoglasje«, in sicer ob imenovanju dveh urednikov, s katerima se lastniki niso strinjali. Na kavi ji je Mesarič tudi sugeriral, naj gre raje sama, nato pa ji je namignil na možnost anonimk. Kdo in zakaj je želel njeno zamenjavo, ali so bili v ozadju zgolj poslovni interesi, od Mesariča ni izvedela. »Mislim pa, da je bila pot zelo jasna. Dobila sem tudi namig, da vodi pot od Janše, prek Šrota. Mesarič pa je zgolj dobil nalogo,« pravi Verbičeva. Novinarji na Večeru so sicer ves čas prek neobveznih mnenj potrjevali nove odgovorne urednike. Sedaj se bodo v tednu dni morali izreči o novem odgovornem uredniku in hkrati direktorju Urošu Skuhali. Glede na protest aktiva novinarjev Večera proti združitvi obeh funkcij je tokrat verjetnost, da bo Skuhala dobil večinsko podporo, izredno majhna. Zgodba se utegne z Markeševo odstavitvijo ponoviti na Delu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.