Darja Kocbek

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Dokaj neznan, a pomemben igralec

Pozavarovalnica Sava obvladuje slovenski trg pozavarovanj, pomembna lastniška deleža pa ima tudi v Zavarovalnici Maribor in zavarovalnici Tilia. Cena za delnico bo najbrž 28 evrov

Šef SOD-a Marko Pogačnik

Šef SOD-a Marko Pogačnik
© Matej Leskovšek

Pozavarovalnica Sava in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta se odločili do danes podaljšati postopek javne prodaje delnic pozavarovalnice, ker je bilo zanimanje kupcev manjše od pričakovanj. Delnice je prodajal Sod, na voljo pa so bile tudi nove delnice, ki jih je družba Pozavarovalnica Sava izdala v okviru dokapitalizacije. Predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik je prepričan, da državljani ponujenih delnic niso kupovali, ker Pozavarovalnico Sava premalo poznajo. S tem je dejansko priznal, da je prodajalec državljanom ponudil delnice podjetja, ne da bi jim prej povedal, za kakšno podjetje gre.
Pozavarovalnice Sava državljani v nasprotju z mariborsko NKBM ne poznajo, ker z njimi ne sklepa poslov. Ta zavarovalnica zavaruje zavarovalnice, te pri njej zavarujejo rizike, ki jih ne morejo kriti same. Vsaka zavarovalnica mora za rizike od zavarovanj, ki jih sklene, zagotoviti jamstvo. Del lahko zagotovi sama, del rizikov pa prenese na pozavarovalnice. Pozavarovalnice spet poslujejo enako - za del prevzetih rizikov jamčijo same, del pa jih prenesejo na druge pozavarovalnice.
Če bi bile razmere na slovenskem zavarovalnem trgu urejene in se politika ne bi vpletala v poslovanje državnih zavarovalnic, bi ponujene delnice morale iti za med. Pozavarovalnica Sava ima v Sloveniji le enega konkurenta, to je Triglav RE. Po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja ima na trgu pozavarovanj v Sloveniji okrog 60-odstotni tržni delež. V letu 2007 je ustvarila 23,5 milijona evrov kosmatega dobička, kar je skoraj 90 odstotkov več kot v letu 2006, precejšen del tega povečanja je menda posledica prodaje nekaterih delnic in nepremičnin. Čisti poslovni izid v letu 2007 je znašal 18,2 milijona evrov. Povprečna stopnja donosa na kapital je znašala 13,8 odstotka. Bruto premij je v letu 2007 Pozavarovalnica Sava pobrala za 14 odstotkov več kot v letu 2006, samo na tujih trgih pa skoraj 23 odstotkov več.
Pozavarovalnica Sava je pomemben igralec tudi na zavarovalniškem trgu. Je 45,8-odstotna lastnica Zavarovalnice Maribor, ki je z 12-odstotnim tržnim deležem med klasičnimi zavarovalnicami na tretjem mestu v Sloveniji, in več kot 99-odstotna lastnica Zavarovalnice Tilia, ki je med klasičnimi zavarovalnicami s triodstotnim tržnem deležem na četrtem mestu v Sloveniji. Je takoj za Triglavom druga najpomembnejša zavarovalnica v Sloveniji.
Čeprav Pozavarovalnica Sava ni v središču pozornosti politike, morebitne kupce njenih delnic politične igrice okoli Zavarovalnice Triglav, ki jo privatizirajo že več kot deset let, gotovo odvračajo. S temi igricami politika sporoča, da ona obvladuje zavarovalniški trg, ne pa stroka in tržna konkurenca. Čeprav vlada obljublja, da bodo delnice Pozavarovalnice Sava po javni prodaji kotirale na borzi, to ni zagotovilo, da se politika ne bo vtikala v upravljanje in poslovanje. Ne nazadnje bo Sod, ki je zdaj skoraj 100-odstotni lastnik, ostal 25-odstotni lastnik Pozavarovalnice Sava.
Ponudbena cena za delnico bo po vsej verjetnosti znašala 28 evrov, napoveduje direktor Soda Marko Pogačnik. Ceno bo upravni odbor Soda sicer določil v ponedeljek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.