|  Mladina 26  |  Kultura

Revolver

Praznični tv-program - Četudi bo poletje na TV Slovenija ena sama veselica, pa je bil sam uvod v počitniški program nekoliko slovesnejši. Dneva državnosti so se na javni televiziji lotili precej resno, saj so v sredo med 16.30 in 21. uro na drugem programu nanizali kar pet (!) državotvornih dokumentarcev, od Brez smrti zemlja nikdar ne postane domovina do Pesem ima moč, ki je obravnaval slovensko himno. Slavnostni program so zaključili na prvem programu s prazničnim Omizjem in enim večjih hitov tretjega programa nacionalke, dokumentarcem Proces JBTZ. Zgolj naključje, da je tako pester program na ta praznik nacionalka pripravila ravno pred predvolilnim poletjem?

Spet na cesti - Od 3. do 6. julija bo v Ljubljani festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se bo odvijal na 12 prizoriščih in na katerem se bo predstavilo 30 različnih skupin z vsega sveta. Vrhunec festivala bo svetovna premiera francoske skupine Osmosis z naslovom Alhambra Kontejner, nastopili pa bodo še: nemška skupina Antagon Theater Action, belgijski The Primitives, avstralski Von Trolley Quartet, britanski Mimbre, nizozemski Theater Dimenzie, kanadski Les Sages Fous, švicarski Dimitri, domači Gledališče Ane Monro, Teater Gromki, KD Priden možic in drugi.

Razdeljeni Bog - Te dni poteka v Ljubljani mednarodna konferenca Razdeljeni bog, ki je dejansko zaključek polletnega projekta, v katerem mladi iz Slovenije, Turčije, BiH, Srbije in Nemčije s pomočjo kratkih filmov poskušajo ovrednotiti vlogo religij v medkulturnem dialogu in ustvarjanju strpnosti med ljudmi. O tej temi se bodo zvrstila predavanja domačih in tujih strokovnjakov, v petek bo svoj projekt Wearable Mosques predstavila bošnjaška umetnica Azra Akšami, vse do sobote pa bo v galeriji DIC na ogled triptih slikarja Aleksija Kobala Bratje Kiklop. Več na www.pozitiv.si/dividedgod.

Laskavi naslovi - Evropska komisija oziroma njena agencija za vzgojo, avdio-vizualne medije in kulturo je Slovenskemu mladinskemu gledališča (SMG) podelila status evropskega ambasadorja kulture za leto 2008. SMG je letos edino evropsko gledališče, ki se lahko pohvali s tem laskavim naslovom. UNESCO pa je medtem za svetovno prestolnico knjige v letu 2010 izbral Ljubljano, ki se je za ta naziv borila skupaj z Dunajem, Lizbono, St. Peterburgom, Rigo, Guadalajaro in Wellingtonom.

Ignoranca literature - Med mediji, ki so po razdelitvi sredstev iz medijskega sklada ostali brez državne pomoči, je tudi literarni portal Airbeletrina (www.aribeletrina.si). Zanimivo je, da je razpisna komisija kulturnega ministrstva sicer podprla nekatere spletne medije, denimo spletni verziji Ampaka in Demokracije, medtem ko jih Airbeletrina ni prepričala, čeprav je v zgolj letu dni postala pomembna pridobitev za slovenski kulturni prostor. Ker je literarnemu portalu prošnjo za sofinanciranje pred časom zavrnil tudi urad za slovenski jezik, urednica Airbeletrine Dijana Matković pravi, da se je “država očitno odločila popolnoma blokirati komaj rojen, obetaven spletni medij”.

Fotografski raj - Med 21. in 26. julijem bo v Novem mestu že osmič potekal festival dokumentarne fotografije Fotopub, tokrat z novim umetniškim direktorjem Chrisom de Bodom. Program bo spet obsegal številne delavnice, na katerih bodo predavali priznani domači (Arne Hodalič, Borut Peterlin) in tuji fotografi (denimo znameniti nizozemski fotograf Robert Knoth). Med razstavami najbolj izstopata projekt Diamond Matters Kadirja van Lohuizena, ki bo prvič predstavljen v tem delu sveta, in pregledna razstava političnega življenja Janeza Drnovška, katere kustos je Joco Žnidaršič.





 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.