|  Mladina 27  |  Kultura

Revolver

Kakovostni ali nekakovostni? - Ob koncu slovenskega predsedovanja EU je v Parizu skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila ena naših na tujem najbolj prepoznavnih glasbenih skupin, Terrafolk. Koncert, ki sta ga pripravila slovensko veleposlaništvo v Parizu in vladni urad za komuniciranje, je bil zadetek v polno in je bil deležen več stoječih ovacij. Dogodek je od blizu spremljala tudi TV Slovenija, med drugim v oddaji o kulturi Osmi dan, ki jo je tokrat vodila Alenka Zor Simoniti. Ob tem pa je zanimivo, da je kulturno ministrstvo, ki ga vodi prav soprog Zor Simonitijeve Vasko Simoniti, skupini Terrafolk na javnem razpisu za promocijo slovenske glasbe v tujini januarja zavrnilo sofinanciranje z utemeljitvijo, da je njena glasba premalo kakovostna in inovativna ...

Reciklaža majic - Letošnji mednarodni festival Mladi levi se ukvarja z reciklažo v najširšem pomenu besede, od reciklaže materialov do reciklaže idej. V duhu festivalske teme zbirajo neuporabljene majice, da jih bodo reciklirali in z dodatkom festivalskega logotipa preoblikovali v festivalske majice. Darovalci si bodo lahko nato po želji izbrali predelano majico, nekaj pa jih bodo podarili tudi gostujočim umetnikom. Majice lahko do 1. avgusta prinesete na Zavod Bunker na Slomškovi 11.

Vizionarska napoved
- Ko se je v nedeljo končalo evropsko prvenstvo v nogometu, se je izkazalo, da je imel nekdanji slovenski selektor, zdaj pa trener nemškega prvoligaša Energie Cottbus Bojan Prašnikar še kako prav, ko je pred prvenstvom v intervjuju za Mladino napovedal: “Španska reprezentanca letos nima kakega posebnega programa za velike rezultate, zdi se dokaj neobremenjena - in prav zato bi lahko Španija zmagala.” Zanimivo je, da se je Prašnikarjeva napoved razlikovala od prevladujočega mnenja. Na Bwinovi stavnici je pred začetkom prvenstva za absolutno favoritko veljala Nemčija, saj bi stavci ob njeni zmagi dobili 4,75-krat več od vloženega zneska, ob zmagi Špancev pa bi dobili celo 6,75-krat več. Razmerje se je obrnilo šele po prvem delu tekmovanja, Španci pa so potem ostali favoriti vse do finala, pred katerim je kvota rdeče “Furije” znašala 2,3, nemška kvota pa 3,0. Podobno je bilo na stavnici Športne loterije, a s to razliko, da je bila po presoji stavcev Španija že pred Evrom 2008 visoko, takoj za glavno favoritko Nemčijo.

Žur pri sosedih
- Na letošnjem 15. Rototom Sunsplash Festivalu v italijanskem Vidmu, največjem reggae festivalu v Evropi, ki se je začel v četrtek, je med drugim že nastopila skupina Inner Circle, do 12. julija pa bodo igrali še, denimo, Youssou N’Dour, Kymani Marley (oba 4. julija), The Heptones (8. julija), Asian Dub Foundation (9. julija) in drugi.

Fotografski raj
- Med 21. in 26. julijem bo v Novem mestu že osmič potekal festival dokumentarne fotografije Fotopub, tokrat z novim umetniškim direktorjem Chrisom de Bodom. Program bo spet obsegal številne delavnice, na katerih bodo predavali priznani domači (Arne Hodalič, Borut Peterlin) in tuji fotografi (denimo znameniti nizozemski fotograf Robert Knoth). Med razstavami najbolj izstopata projekt Diamond Matters Kadirja van Lohuizena, ki bo prvič predstavljen v tem delu sveta, in pregledna razstava o političnem življenju Janeza Drnovška, katere kustos je Joco Žnidaršič.

Film + vino
- Od 9. do 16. avgusta bo v Ljutomeru in Murski Soboti potekal že 4. Grossmannov festival filma in vina, na katerem bo glavni gost programa in dobitnik nagrade stari hudi maček za življenjsko delo Roger Corman, ki mu bo posvečena tudi retrospektiva. Obisk je že potrdil kultni avtor grozljivk Brian Yuzna, pripravili pa so še predpremiero filma Branka Đurića Traktor, ljubezen in rock’n’roll. Glavni gost vinskega programa bo nekdanji svetovni šahovski prvak, legendarni Anatolij Karpov. Na festivalu bo odigral simultanko z zainteresiranimi šahisti. Na festivalu bodo poleg tega snemali posebno epizodo hrvaške TV-uspešnice Nočne more Željka Malnarja.




 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.