|  Mladina 30  |  Kultura

Revolver

Betontanc gostuje - Skupina Betontanc se bo s predstavo Show Your Face! 26. julija predstavila na festivalu FIAR v Palmeli na Portugalskem, 25. in 26. avgusta pa na festivalu Noorderzon v Groningenu na Nizozemskem. 29. avgusta bodo s predstavo Wrestling Dostoievsky gostovali na Tanzmesse v Düsseldorfu. 20. avgusta pa bodo premierno predstavili sodobni interdisciplinarni projekt Marš ljubezni na festivalu v Aurillacu.

Klubski maraton 08 - Znana je šesterica bendov, ki bodo letos v okviru Klubskega maratona 08 obkrožili Slovenijo. Radio Študent je tako že sedmo leto zapored za turnejo, ki po njihovem nadaljuje Novi rock, izbral pet skupin z razpisa, in sicer Grimmski, Nikki Louder, Dance Mamblita, Mana in Amper-o-mat, ter k sodelovanju povabila Dubzillo. Turneja bo trajala od septembra do začetka novembra, izbrani bendi pa bodo na ogled in posluh v več kot dvajsetih domačih klubih.

Poškodovana Guernica - Picassova protivojna stvaritev Guernica je zaradi svojih popotovanj po svetu že v skrb zbujajočem stanju. Kuratorji muzeja Reina Sofia v Madridu so z raziskavami ugotovili, da je na sliki že kar 129 sprememb. Slike še ni treba restavrirati, ne sme pa več potovati. Lani je namreč minilo 70 let od napada na to baskovsko mestece, zaradi česar so domačini zahtevali, da se slika preseli tja, kjer naj bi bil njen dom, ali pa naj bo vsaj na ogled na začasni razstavi. A kot kaže, Guernica še nekaj časa ne bo prišla do Guernice.

Koncertni september - V Ljubljani bodo septembra poleg Leonarda Cohena, katerega koncertni termin še ni natančno znan, nastopili še Goran Bregović (4. septembra), The Dubliners (15. septembra) in Josipa Lisac (25. septembra). V Zagrebu pa 9. septembra pričakujejo raperja Snoop Dogga.

Si.pesnik? - Letošnji festival poezije in vina v Medani tudi tokrat vabi pesniške navdušence, da jim svojo poezijo pošljejo v obliki SMS-sporočila. Minimalizem v 150 znakih lahko izkoristite do 24. avgusta, telefonska števila za pesniške izlive pa je 040 66 11 33. Konec avgusta bo potekalo tudi glasovanje za najboljšo pesem. Lani je s pesmijo “Čistilo razlito po tleh, umazan golob na smeteh in dve prgišči sreče,” zmagala Katja Klun.

Razkrinkan Banksy? - Kultni gverilski umetnik Banksy, ki je urbano umetnost zaznamoval s svojimi realističnimi grafiti, naj bi bil končno razkrinkan, piše britanski The Mail. Grafitar, ki je znan po risbi ljubimca, ki visi z okna, medtem ko se mož pogovarja s svojo ženo, naj bi bil Robin Gunningham, sicer šolan v bristolski zasebni katoliški šoli. Medtem ko so njegovi kolegi dvoumni z odgovori, ali je Gunningham res Banksy, pa je Gunninghamova mati celo izjavila, da nikoli ni imela sina. Banksy je svoj pečat pustil tudi v Disneylandu s sliko zapornika iz Guantanama v naravni velikosti.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.