|  Mladina 31  |  Kultura

Revolver

Vrnitev Meksikajnarjev - 5. avgust bo srečen dan za stripofile. Pri založbi Umco bo izšel drugi del Meksikajnarjev, stripovske sage Zorana Smiljanića in Marijana Pušavca o Slovencih, ki so se v Mehiki borili na strani cesarja Maksimiljana. Strip album Meksikajnarji II s podnaslovom Laibach, ki je premierno izhajal na straneh Mladine, bo natisnjen v prestižni trdi vezavi in obsega 72 barvnih strani, hkrati z njim pa bo v enaki obliki na voljo tudi ponatis razprodanega prvega dela Meksikajnarjev s podnaslovom Miramar, opremljenega z novo naslovnico. Najbolj neučakani si lahko oba albuma zagotovite od danes naprej v Strip-Art-Nici Buch v Murglah.

Kip Bobu Marleyju - Tudi Srbe je očitno zajela kiparska mrzlica kot pred časom prebivalce Mostarja, ki so postavili kip Brucea Leeja. V srbski vasici Banatski Sokolac bodo 23. avgusta slovesno odkrili kip legende reggae glasbe Boba Marleyja. Dogodek bo potekal v sklopu festivala Rock Village, odkritje kipa pa je predvideno za drugi dan festivala. Skulptura v naravni velikosti je delo mladega kiparja Davida Dukića iz Beograda.

Rekorder Damien Hirst - Kontroverzni umetnik bo septembra letos na dražbi v dražbeni hiši Sotheby’s podiral svojevrsten rekord, saj je skupni izkupiček dražbe, ki bo šel v dobrodelne namene po Hirstovi izbiri, ocenjen na 65 milijonov britanskih funtov. Med deli tokrat najbolj izstopajo teliček v formaldehidu z rogovi iz čistega zlata, samorog s smolnatim rogom in prebodeno bikovo srce v formaldehidu, vsi z referenco na katoliško ikonografijo.

Darfur premierno v Afriki - Potem ko so si film Darfur - vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss v začetku julija v Sloveniji lahko ogledali diplomati in posebni povabljenci, so ga v ponedeljek predvajali na 29. mednarodnem filmskem festivalu v Durbanu v Južnoafriški republiki. Slovenska širša filmska javnost si ga bo lahko ogledala oktobra.

Viva la Pola! - Letos bo v kompleksu puljskega kluba Uljanik potekala že peta, jubilejna izdaja festivala urbane glasbe Viva la Pola! 8. in 9. avgusta se bo na hrvaški obali zvrstilo 17 bendov iz šestih evropskih držav na čelu z legendarnimi punkerji The Exploited. Slovensko čast bodo branili Elvis Jackson, Psycho-path in Leaf-fat, poleg njih pa bo slišati še ritme bendov Extrema, Dubioza kolektiv, Oružjem protiv otmičara, Motus, Anti-Todor in drugih.

Stripovski klasiki - Strip Core Forum pripravlja projekt Slovenski klasiki. Vsi, ki bi se radi vpisali med klasike, lahko do 5. septembra na Metelkovo 6 pošljete enostranske stripe. Tema: slovenske značilnosti. Izbrani stripi se bodo najprej pojavili v Mladini, za prihodnje leto pa je načrtovana knjižna izdaja. Na podlagi prvega poziva so bila po izboru urednika Tomaža Lavriča v Mladini objavljena dela Luke Semeta, Kaje Avberšek, Mateja Kocjana Koca in Matjaža Bertonclja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.