Borut Mekina

 |  Mladina 42

Ne se hecat!

Avtorja politične satire želijo vreči iz službe, ker si je privoščil lik paranoičnega novinarja

Reporter Surla in Sašo Hribar

Reporter Surla in Sašo Hribar
© Miha Fras

Hri-bar, studio 2, RTV Slovenija. Snemanje je v petek zvečer, oddaja je na sporedu dan za tem. V zvočniku slišimo spontani dialog med Zoranom Jankovićem (Jure Mastnak) in Janezom Janšo (Marjan Šarec), Boško Šrot (Tilen Artač) še zadnjič pred vklopom v živo pove nekaj o novem poslu, ki ga bo sklenil s predsednikom vlade, reporter Surla (Jure Godler) preveri, kje so sile kontinuitete, Kučanov klan in podobno. »Štiri, tri ...« asistent režije Jure Ačimovič zamahne publiki znak za aplavz in gesto podkrepi z atletskim skokom. Pred kamero stopi gostitelj, mafijski šef iz podzemlja, Don Corleone (Sandi Jurkovič). Poda roke voditelju Sašu Hribarju - ki čuti resnično spoštovanje samo in res samo do njega - v ozadju bend, bar in lepotice, »dobre pičke«, jih je pred nekaj meseci ocenil Jonas Žnidaršič, gost oddaje. Vulgarno dno slovenske kulture, ki pa je hkrati njen vrhunec. V režiji, nadstropje višje, nad kamerami bdi avtor oddaje Bojan Krajnc skupaj z režiserjem, ki se nikoli ne podpiše s pravim imenom (Igor Zupe). Šov, ki ga vsak teden ustvarja več kot 50 ljudi, se lahko začne ...
Koncept se je rodil pred petimi leti po vzoru legendarne angleške satire Spitting Image, v kateri so skeče s politiki ponazarjale lutke. Angleže več kot desetletje ni motilo, da so premierko Margaret Thatcher predstavljali kot transseksualno diktatorko s fašistično usmeritvijo, ki malo potrebo opravlja v pisoar in hodi po nasvete k Adolfu Hitlerju (vrtnarju na Downing Street 9). Ker bi bile lutke za slovensko produkcijo predrage, sta rešitev, računalniško animacijo likov v živo, ponudila Darij Kreuh in Tadej Fius. Hri-bar je tako postal originalni avtorski izdelek in ne še en kupljen licenčni produkt tipa Piramida. To je politična satira v pravem pomenu besede, na katero bi nacionalka morala biti ponosna. Iz oblasti so postrgali ves lišp, vso avreolo in jo servirali publiki. V primerjavi z originalom, s Spitting Image, sicer še vedno precej sramežljivo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.