Max Modic

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Knjiga

Marcel Štefančič, jr.: Janez Janša Biografija

Mladina časopisno podjetje d.d., Ljubljana, 2008, 39,00 €

+ + + + +

Blurbi, s katerimi so v medijih ozaljšani po tiskarski barvi dišeči knjižni izvodi, ponavadi izpostavijo tisto, česar v knjigi zlepa ne boste našli ali pa je tako za lase privlečeno, da ni vredno pol pipe tobaka. Mejdun, v primeru tegale 1,83 kilskega cegla velikega formata pa je vse res. Celo tisto, kar berete v oglasih. Drži, to je knjiga, kot je na slovenskem trgu še ni bilo. In da, v zaskrbljujoče nalezljivem, subtilno ironičnem diskurzu vsebuje vse, kar ste vedno želeli vedeti o Janezu Janši, pa si tega niste upali vprašati. Gre za konceptualni tour de force na temo, kaj je vprašanje, če je odgovor Janez Janša. Oziroma za multipli orgazem uporabne hagiografije, ki sledi nebrzdanemu užitkarjenju ob pervertiranju sholastične zagonetke, koliko angelov lahko stoji na konici igle, v konkurenčno vprašanje, koliko Janezov Janš lahko vsebuje ena sama biografija, glede na razkošno tematiko vpeta v znatno prešibko platno 'sivomaslinaste boje'. Otroci socializma pomnimo, kako je pred desetletji staro in mlado nosilo pozlačene nitke, umetelno uvite v cirilični podpis Josipa Broza Tita, ki se je na plenumih lesketal z reverja marsikaterega tagmašnega reklca, kjer zdaj plapola plehnata slovenska zastavica. Marcelova bukla je intelektualistični ekvivalent tega podpisa z izrazito dodano vrednostjo, saj med klenim slovenstvom - četudi na nivoju nezavednega - glede odgovora na vprašanje: »Ko će nama da zameni Tita?« vlada popoln konsenz. Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša so letos v Berlinu zasnovali projekt, naslovljen Erased (Izbrisani), kasneje pa Signature Event Context (Signatura Dogodek Kontekst), ki je med drugim izpostavil vlogo podpisa v javnem prostoru in uporabnika nagovarjal z vprašanjem, ali je še mogoča umetnost v času, ki ga po eni strani obsedajo stereotipi, po drugi strani pa politična korektnost. Janez Janša Biografija je knjiga odgovorov na to vprašanje in brevir podpisov, ki to vprašanje definirajo v času, ko se politika mirno poščije na umetnost. V bistvu zajebano in obenem nujno branje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.