Damjana Kolar

 |  Mladina 45  |  Kultura

Betweeen

Slovenska premiera plesne predstave v tradiciji zen budizma

Volker Derlath

Volker Derlath
© Arhiv Mladine

Predstava, ki je bila premierno predstavljena 17. oktobra v Münchnu, bo 13. novembra v Plesnem teatru Ljubljana doživela tudi slovensko premiero. Gre za delo plesalke in koreografinje Tanje Zgonc ter nemškega plesalca in koreografa Stefana Marie Marba. Pred tremi leti sta prvič obiskala Japonsko, kjer sta se v studiu legendarnega buto plesalca Kazua Ohna udeležila “masterclassov” in se odločila ustvariti prvo skupno predstavo. Čeprav imata umetnika različen pristop do buta, japonske plesne zvrsti, sta razlike uporabila kot pozitiven vzgib pri ustvarjanju. Betweeen tako pomeni rezultat njunega vztrajnega in intenzivnega dialoga, v katerem se koreografsko spopadata s pojmi “biti vmes” in “predmeti, ki so postavljeni vmes”.
Več o nastajanju predstave nam je povedala Tanja Zgonc: “S Stefanom M. Marbom naju povezujeta metodologija buto ter filozofija budizma in v devetnajstih letih poznanstva je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bova združila najini podobnosti ter hkrati različnosti, najin zahod in najin vzhod ... Sodelovanje v nesodelovanju naju je pripeljalo do predstave Betweeen, ki označuje trenutek še nedoločene prostorske in časovne praznine. Njegovi naravi ni mogoče podati verbalne definicije, jo je pa mogoče izkusiti, živeti - v japonski tradiciji in še posebej v tradiciji zen budizma. Da bi se poglobila v študij te občutljive teme, sva se v Kjotu potopila v širjave brezčasnih vrtov, nato pa sva v Jokohami z Yoshitom Ohnom, karizmatičnim sinom Kazua Ohna, intenzivno razvijala ustvarjalni proces.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.