Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  Film

Twin Peaks - Ogenj hodi z menoj

David Lynch Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick, David Bowie

/media/www/slike.old/mladina/dvdtwin_peaks1.jpg

 

David Lynch je najprej eksplodiral z Eraserheadom, ki je postal kult undergrounda in hit polnočnih projekcij. Potem je eksplodiral s Človekom slonom, ki je postal kult in hit. Pa z Modrim žametom, ki je prav tako postal kult in hit. Pa z Divjimi v srcu - hja, še en kult in hit. Nič drugače ni bilo z njegovo TV serijo Twin Peaks - postala je kult in hit. In to v trenutku. Še celo pri nas so bile ulice prazne, ko so jo vrteli. Vsi so hoteli vedeti, kdo je ubil Lauro Palmer. Odmotavanje tega umora, ki se zgodi v mračni, morbidni, skrajno bizarni, enigmatični, povsem ruralni vukojebini, je bilo tako zapleteno kot odmotavanje atentata na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, še huje - ko je serija tekla, je bilo v zraku več konspiroloških teorij o tem, kdo je ubil Lauro Palmer, kot o tem, kdo je ubil Kennedyja. Mikice z napisom »I killed Laura Palmer« so bile samoumevne - in obenem tako urgentne kot mikice s Chejevim portretom. Vsi so bili obsedeni z Lauro Palmer. Tako kot nekoč z Marilyn Monroe, veliko pop mučenico. Tudi Laura Palmer je postala mučenica popkulture. Ni je bilo mogoče pokopati, zato ne preseneča, da se je stalno vračala - in zato ne preseneča, da jo je obudil tudi sam Lynch. Film Twin Peaks - Ogenj hodi z menoj, posnet leta 1992, namreč popisuje prav zadnje dneve Laure Palmer, vsestranske in neubranljive nimfete, popfreudov-ske dekline iz Oza, ki je ni mogoče ubiti. Zaradi nje je bilo spet moderno biti mrtev!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.