dr.um

 |  Mladina 50  |  Kultura  |  Plošča

To The Edge: Of Reason

2008, Tech Freak Recordings

+ + + + +

Audio na tem(ač)ni strani Alp

Audio na tem(ač)ni strani Alp
© Luka Novak

Nekoč je v Londonu obstajala temnica, v kateri so odraščali trije mladci Audio, Mackie in Wrisk, imenovani Resonant Evil. Potem so se nekega dne vrata temnice odprla in iz nje sta na sončno svetlobo švignila Mackie (ki je sicer dvakrat vrtel pri nas) in Wrisk. Leta 2006 sta ustanovila Afghan Headspin, odličen nalomljen duet z malce širšim zvokovnim izborom, ustvarila sta kar nekaj izdaj in v vmesnem času je sledila globalna prepoznavnost ... Audio pa je o(b)stal pred odprtimi vrati in se raje vrnil v svoj temačni svet, v katerem je že prej slovel kot glavni producent za zvokom resonančno zlobne trojice, ki ni imela malo oboževalcev. Potem je do sedaj nanizal številne izdaje odličnih komadov (kot je nuklearni Destroyed za Freak Recordings) ter izdaje za založbe od Renegade Hardware prek G2 do Moving Shadow ter se nazadnje priključil krogu okoli Freak/Therapy Session krogov in prek Dylana stopil korak naprej.
Po več kot desetletju ustvarjanja je Audio, ki sicer sliši na ime Gareth Greenall, letos izdal prvi studijski album, prvenec To The Edge Of Reason, pri katerem sem ob prvem poslušanju na prenosnem predvajalniku s slušalkami moral po dobrem letu zmanjšati moč z maksimuma. In to ne zgolj zaradi kakovostnega posnetka - po uvodni »filmski« špici destrukcije v prvem komadu The Birth And The Death (v Dylanovi koprodukciji) atmosferična rast kmalu prične pribijati z nevronskim nakovalom in se sprosti v izbruhih globokih basov, na katerih krene rušilni tornado na tech(no) step strani drum and bass oble. Ko nekoliko kasneje padejo še reševalne sirene, se skozi naslednja dva komada celo malce spusti tempo nabijanja in pridejo bolj do izraza drobni detajli ter gladko vozeče basovske linije, ki v tretjem komadu Premonition že pošteno spominjajo na Calyxov zvok. Po koračnici se polno razcveti v petem komadu Pounded, krasni kolaboraciji s someščani iz skupine The Sect, ki je eden od vrhuncev albuma.
Med komadi, posnetimi po visokih produkcijskih standardih in s prevladujočo glasbeno bogatostjo (v ogib goli inverziji pogoste dolgočasnosti elektronske repeticije), je vendarle nujno treba omeniti prej opisane ter nabijaško odbijalski prihodnji klasiki Perished (v kolaboraciji z Nemcem Panaceo) in še en solo biser, globoko bobneči Barricade. Nabor Do roba razuma - dodobra predstavljen na februarskem gostovanju v Ljubljani - ustvarja konstanten, debel in masten pritisk na ušesa in telo, nazadnje pa poslušalca pusti prežetega z občutkom zadovoljstva, pa čeprav ga je album prežvečil in izpljunil. S slišno razliko od drugih sorodnih izvajalcev pa Audio trasira svojo lastno zvočno identiteto, v maniri katere bo najverjetneje še naprej raziskoval obrobja temačnih prepadov drum and bassa. Pošastno.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.